Monday, October 12, 2009

Driving tips



you guys yang disayangi sekalian, eceh eceh. kita perlu berhati-hati masa driving kan? terutamanya bila driving sorang-sorang and waktu malam kan? pastikan keselamatan diri diutamakan dengan tips berguna dari honda jazz and intrend ya you guys :P


sebelum memandu pagi tadi :B

digalakkan :

  • masa you guys berjalan menuju ke kereta, be alert heh. perhatikan keadaan sekeliling and peka dengan bunyi yang mencurigakan. telinga tu kasi korek sikit kalau agak-agak dah lama tak korek :P
  • make sure kunci kereta dah siap ada dekat tangan. so tak payah lah you guys kena cari-cari atau meraba-raba dalam handbag masa depan kereta. bila dah buka pintu kereta, masuk cepat and kunci kereta terus. tak payah nak terkedek-kedek letak handbag lepas tu tukar pakai selipar (sebab you guys pakai heels sebenarnya). kunci dulu kereta. penting.
  • make sure jugak handphone you guys mudah dicapai. means, letak dekat dengan you guys lah kan. and kalau boleh set kan nombor penting sebagai mod speed dial untuk memudahkan you guys minta bantuan masa emergency.
  • again. pintu kereta mesti dalam keadaan terkunci sepanjang masa. jangan lalai.
  • letakkan handbag jauh dari tingkap.
  • simpan alat keselamatan (contohnya pengunci stereng atau penyembur lada sulah) di dalam kereta. bawa peta, programkan sistem GPS (jika ada), beritahu seseorang mengenai perjalanan itu dan waktu you guys dijangka sampai. mana tahu kalau ada something yang buruk berlaku, orang tu boleh lah ambil tindakan apa-apa.
elakkan :

  • bersolek sambil memandu. eh hello, i pernah tengok ya seorang perempuan pakai blusher dalam kereta sambil tengok-tengok cermin belakang tu and dia makeup makeup sambil driving. you guys nak ke berlaku apa-apa lepas tu dalam surat kematian tulis punca kematian adalah kemalangan kerana memandu sambil memerahkan pipi dengan blusher maybelline new york. eh apa class kan?
  • kalau you guys memandu waktu malam, jangan nyalakan lampu tinggi kalau ada kereta di hadapan atau arah bertentangan. ini boleh menyebabkan 'blindness' and boleh jadi punca accident. oh oo!
  • meletakkan handbag atau barang berharga (contoh. laptop) di tempat duduk penumpang di hadapan.
  • tidak mengunci pintu kereta walaupun ketika sedang memandu atau keluar sekejap (contoh. membayar petrol)
  • kalau terlibat dalam kemalangan, bawa bertenang. kalau kemalangan tu berlaku waktu siang, you guys boleh settlekan dekat police station. cuba hafal nombor plat kereta yang langgar kereta you guys (if langgar lari). kalau berlaku waktu malam, you guys please jangan keluar dari kereta. pergi terus ke police station and buat laporan. zaman sekarang ni macam-macam. takut dah ada orang plan nak langgar kereta you guys then sebenarnya niat nak merompak. siapa tahu kannnnnnnn? err scary betul! (-____-")
  • kalau perasan ada orang mengekori kereta you guys, jangan sesekali balik ke rumah. pergi ke police station berdekatan atau ke tempat sesak.
cakap seksi : kalau tak nak ikut tips ni tak payah bawak kereta. pergi bawak basikal sana :B

19 comments:

Namiedagreat said...

adess...kalo nek basikal lagik snang kne culik la cik Rara.. ^^

• Alya • said...

makk alya pernah cerita. ada sorang wanita tu, dia masuk kreta, letak beg. lepastu start enjin vroom2, tanpa tutup pintu. blom smpat tutup pintu, handbag kot kena snatch =.=

Fatihah Ory said...

tips menarik
useful

ps: dahsyat perempuan yg mekap dlm kereta~

Rara said...

Alya

serius. kakrara pernah tengok kejadian yang sama. depan shopping complex. letak handbag dekat seat sebelah lepastu start kereta. eh eh tiba-tiba dia siap nak tengok cermin betulkan tudung, pintu tak tutup ni. lelaki tu bukak pintu dia sebelah tu and amik handbag. see? salah siapa, kan? T_____________T

Rara said...

Fatihah Ory

useful. gunakan nanti bila dah berdriving yaaaa :)

memang dasyat. diaorang ingat diorang professional sangat.

Cujie said...

hari ni mata akak kan tgk cantik beno adik akak...
dah besar panjang... dah nak kawen dah...
sebak sob sob...

Rara said...

Akak Cujinana

aww malunya :') thankyou kakak. ala memanglah dah besar. dah sweet twenty one kan.

ala. lambat lagi. tahun depan T______________T

Kennee said...

tips yang cukup bagus... Btw nanged you and clicked your ads... ^^

♥miszluna™ said...

yup2 betul tuh sume

:P




u pon pnh tgh perempuan yg mekap dan mekap dan mekap dlm kete eh?
klu i


i nk je lggr kete die bia die tcekik lipstick


hahha

Rara said...

Huda

hudaaaaaaaaaaaaaaa! rindu tau! T___T

aah pernah pernah pernah. kalau i langgar kereta dia lepastu cakap salah dia pun boleh kan? lepastu mintak dia bayar gantirugi dengan cat kereta i sepenuhnya :P sebab dia makeup time driving kan kan kan? HAHAHAHAHAHAHAHA fun jugak heh.

syafi cayunk rara said...

cantik nye wife bb , comel la syg bb nie .. meh meh nak kish pp dye yg busuk masam nie ... i love you so much ayg ...

Rara said...

Syafi

haha mana boleh kiss :') aww. haha. thankyou bb. i love you berrriiiiiiii muchhhh :-*

sophie said...

mati kerana memerahkan pp dngan blusher MAC.ade klas laa ckett..ehhehe

Rara said...

Sophie

hihi MAC? aww :P class youuuuu! tapi MAC ke paling class? ada yang lebih class kannnnnnnn?

=D i tak mampu T_______T pakai maybelline je. sedih kan. nak tak derma blusher MAC untuk i?

dianna said...

yeah very useful tips for women especially :)

yang pakai blusher time drive tu mmg tak boleh belah ah kan. punca kematian sumpah cam lawak gila. adoiii

Rara said...

Dianna

hihi guna tips ni tau, for safety :)) kita sama-sama beringat tau.

haha serius. orang macam tu tak sayang nyawa :/ kah kah kah kah kah

Addeena Dzakwan said...

lg satu, pastikan minyak kereta, minyak enjin, minyak hitam and air kereta di servis utk mengelakkan penggendalaan journey.

pastikan tayar kereta diisi angin secukupnya:)

pastikan hon berfungsi dgn baik.

pastikan ade kredit dalam prepaid henfon tuh.

lepastu pastikan tiada orang mengekori kereta anda dari belakang:D

sentiasa lihat cermin pandang kiri dan kanan untuk elakkan kemalangan/peragut motorsikal.

jgn sesuka hati membuka pintu kereta apabila seseorang tak dikenali menyuruh anda keluar dr kereta. meskipun orang itu polis, turunkan sedikit sahaja tgkp kereta dan berhubung dengannya melalui gap tingkap kereta.

elakkan lalu kawasan yang sunyi terutamanya di malam hari.

eheheheh.

Joyah said...

Wahh... Fuyooo... Banyak nye tips dia, ada tak tips nak kasi putih ke, kasi hilang jerawat batu ke...??

fyfahツ said...

blog makin maju dgn tips2..bgus..sys lawa:)