Sunday, August 23, 2009

Berjiran



Sudah dua hari umat Islam berpuasa. Syukur ke atas
rezeki
Allah SWT, makanan lebih dari mencukupi.

Petang tadi, masa I tengah online dalam bilik, tiba-tiba dengar
suara Mama, "Kiki, tammo tengok tv dekat-dekat, nanti sakit
mata" I rasa terkejut sangat kenapa pula Mama keluarkan statement
semacam aneh di cuping telinga I ini. I cuba intai apa berlaku dekat
hall. I tanya Mama kenapa, langsung Mama suruh ambil camera

kiki and tv

Rupanya Kiki ambil tempat VIP, paling hadapan, dekat dengan
televisyen Sebenarnya perkara ini tidaklah menterkejutkan I,
tapi statement Mama menegur Kiki sebentar tadi sangat aneh.
Masih aneh lagi sehingga kini. Bila I ingat balik, I rasa nak ternazak
sekarang
. Kenapa manusia boleh buat binatang peliharaan semacam
anak sendiri Tapi, kalau you all nak tahu, I ada beberapa orang
rakan yang takut akan kucing I kurang suka kalau orang itu akan
cakap "Gelinya dengan kucing. Ee yuck ee yuck" Apa ini apa

Sayangilah binatang. Sesungguhnya ia juga
ciptaan Yang Maha Esa.


buah melaka

Hari ini I dengan Mama tidak ke bazaar Ramadhan. Cuaca pula
dari tengah malam semalam hujan sahaja. Setiap kali berpuasa,
kebiasaanya Mama akan buat kuih buah melaka sebagai pencuci
mulut. Kuih ini lah salah satu kuih yang paling arwah Abah suka.

onde onde

After Mama adunkan tepung dengan air pandan, I tolong Mama
bulatkan kecil-kecil. I lebih prefer bulat yang kecil, senang nak
masuk mulut. Kemudian letupkan dalam mulut akan rasa air
gula. Kalau beli dekat bazaar Ramadhan, mesti ada kuih yang tak ada
gula, malahan sekadar tepung air pandan. Biasalah orang
berniaga, untung sedikit, mulalah abaikan selera customer
. Kan

buah melaka-2

Bila kuih dah siap, Mama asingkan dalam beberapa bekas untuk
diberi kepada jiran tetangga. Mama memberi lebih kurang kepada lima
buah rumah setiap rumah membalas balik dengan kuih muih,
buah mangga, nasi goreng juga tomyam campur. Alhamdulillah
kehidupan dekat sini lebih ke arah mesra dengan jiran. Kalau dekat
KL, masing-masing buat hal sendiri tak ada kisah apa nak jadi
dengan jiran. Apapun, terima kasih Ya Allah kerana Engkau
memberikan rezeki yang melimpah ruah. Amin

16 comments:

Ynn. said...

bestnyeee kuih melaka :( nk sgt buat tp smpai skrg x dpt buat lg wuu. kalau beli sgt susah lah nk puas. slalu mkn tepung je byk nye tsk +___+

Rara said...

Yiyin (",)

i tengok mama buat senang sangat tau . tepung sebungkus lepas tu letak dalam bekas besar , blender daun pandan lepastu ambil air tu , uli dengan tepung , masukkan gula melaka tu . hihi . best pulak i tengok tau .

memanglah , kalau beli susah nak puas hati . kuih macam ni biasanya melayu jual , and melayu ni untung sikit terus lupa daratan T_T

Lisa said...

Isk isk.sedap nye.
Anta lah kat sini sekalii..

;)

Rara said...

Lisa (",)

Bolehhhhhh tapi kasi meow bulu tebal tu kat kakrara duluuuuuuuu ! =P

Haneem said...

waaa,
rindu kuih melaka mak i.
sedih kejap.
=(

i rmai kwn yg tkt kucing.
kl tgh mkn kt restaurant smp terloncat-loncat dieorg sbb tkt kucing.
lwk btl.

kucing kan comel.
mcm hello kitty.
=)

shima said...

rara.jgn lar di marahi pade owg yg ckit takut pd kucing.tp tuh lar facts nye.ade owg suke,ade owg xsuke.ekceli nk ckp aku takot kucing gak.sebab ape?coz aku fobia ngan kucing.ade lar kisah semasa zaman kanak2.jgn x pecaye aku ngan spontan nye leh menjerit kalu ade kucing dok gesel2 kat kaki aku.serius.xkire lar kat mane pon.hehhe.

ellenyna said...

dear rara,

elle suka sangat kueh ini tau. :)

Rara said...

Haneem (",)

Ala janganlah sedih nanti masa raya boleh request dekat mama u eh sayang . hihi . i tak kisah kalau dia macam takut dengan kucing , tapi janganlah tunjuk sangat sampai keluar perkataan "ee ee ee" tu , jijik sangat ke kucing tu ? T__________________T

Rara said...

Shima (",)

Kalau fobia atau takut , i macam tak kisah sangat pun . tapi jangan sampai pandang kucing tu jijik sangat tau . kesian dia . walaupun takut , tak boleh benci dia tau . rara sendiri pun tak suka kucing bergesel dekat kaki =)

Rara said...

Elle (",)

Suka eh ? cubalah buat . senang tau . seriously rara dah simpan satu resepi kuih untuk dibuat menu nanti masa kahwin . eceh .

MeZ said...

Yum Yum..
Eh.. Puasa... Nanti batal pula Puasa

Lisa said...

Hihi.Meow bulu tebal tuh?
Haha..
tak muleh tak muleh..
Hihi

;P

Mieya said...

Hoi saje tau buat mieya meleleh.
Dala tengah on diet ni :(

Faz said...

hi, very cute blog...

Faz said...

hi, cute blog..

Faz said...

nk link kn kt my blog bley x?? tq