Saturday, October 17, 2009

Memasang code html dalam entri blog



hello hello loves.

selamat sabtu dan ahad. selamat berehat. selamat berjalan. selamat beli belah. selamat dating.

you guys ada niat nak buat tutorial? tapi taktahu macamana nak masukkan codes dalam entri? yelah. contohnya kalau you guys nak letak codes, ajar readers you guys cara-cara nak letak image dalam entri atau apa-apa lah kan. you guys tak yah guna cara manual gantikan simbol-simbol tu.

sekarang ada cara lebih mudah. tepat. dan jitu. heh :P


  • cuma letakkan codes you guys tu dalam input box
  • format tags tu tak payah usik ya you guys
  • kalau boleh untick dekat keep spaces tu
  • kalau nak letak codes tu dalam blockquote, boleh tick pada blockquote
  • click button convert
  • copy semua dalam output box.
  • paste codes dalam entri you guys.
okay dah boleh publish and tengok hasil. ini cara paling senang tau you guys. kalau nak guna cara manual tu boleh tapi kalau coding tu panjang macam dari india ke russia macamana pulak kan? hekhek.

15 comments:

chipsmore said...

aku tak paham apa kau aja ni...haha...

klik iklan project alpha kau ;)

Rara said...

Chispmore

haha. kalau orang biasa letak tutorial dekat entri, dia faham lah :P thankyou weh. check it out blog kau pulak.

ღn0n0iღ said...

Pasal buat tutorial lah akak paling malas.
Kalau ada sesiapa datang kat akak tanya macam mana nak buat tu, macam mana nak buat ni, akak pass kat Rara je. =P

Rara said...

Kak Noi

hihi. pass dekat rara eh? yelah yelah rara kan anak murid kak noi :D

Fatihah Ory said...

hoho
thanks kak rara

e l d y said...

o.0) ?! lol ..

Rara said...

Fatihah

welcome dear ^____^

Rara said...

Eldy

kenapa?

DJ Farahani said...

hmm,
boleh jugak gna nak buat tutorial :)
terima kasih banyak banyak ya kakrara
cam susahsusah je :)

ZARA 札拉 said...

hehehe~
best tutorial ni sayang~

ellenyna said...

nampak best, tapi x berape paham la rara ku cyg

Rara said...

Nyna

tak faham apa ye dear? :P

• Alya • said...

hehe. tq kakrara, alya dah edit tutorial alya tu :] bergunaaaaaaaa sangat.

chizah desu said...

kak rara , saya x faham la .

saya nak buat tutorial tapi x leh .

mintak tunjuk ajar .

Nadya ©™ said...

Aku baru tgh pening sebab kod tak keluar kat blog aku..
nasib baik jumpa tuto kau ni..thanx a lot rara