Friday, October 16, 2009

Memasang fungsi tooltips pada blogspot





you guys nampak tak tooltips box warna biru tu? cubalah you guys pergi mana-mana link dekat raracandyfloss.com ni. bila hover on the link, mesti keluar tooltips tu. smart kan bila ada fungsi tooltips macam ni. blogspot pun tak nak kalah. and blogspot pun bukan ketinggalan zaman. blogspot tetap mantap walaupun wordpress lagi mantap tapi blogspot pun apa kurangnya betul tak you guys? wordpress dengan blogspot sama je sebenarnya, platform untuk berblogging. yang lainnya cuma cara seseorang tu praktikkan je. kan? okay sorry kalau i silap. itu pendapat je. eh bukan nak cerita pasal platform bas transnasional eh eh platform blogging tapi nak cerita pasal tooltips.

you guys yang guna blogspot and nak pasang tooltips yang mengancam ni boleh follow tutorial ni ya jangan malu jangan segan jemput-jemput pakai beramai-ramai.

  • you guys pergi dashboard > layout > edit html > expand widget templates
  • tekan ctrl+f pada keyboard.
  • cari codes ini :
    <body>

  • copy (CTRL+C) code ini dan paste (CTRL+V) di atas <body>


    <!-- SweetTitlesTooltips Plugin -->
    <link href='http://www.stormpages.com/rojakamoi/sweet.css' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/>
    <script src='http://www.stormpages.com/rojakamoi/tooltips.js' type='text/javascript'/>
    <script src='http://www.stormpages.com/rojakamoi/sweettiles.js' type='text/javascript'/>


  • save templates and view blog.
  • selamat bertooltips you guys! B-)


credit : amoi

31 comments:

ellenyna said...

tq rara, good. i nak try!

Rara said...

Nyna

good. cubalah. blog lebih nampak best bila ada tooltips tau.

Kennee said...

lolz... good to promote website...

Miss NadNod said...

nad dh cube ;D thanks for the tutourial ;D

Rara said...

Nad

dah cuba? cool tak? :D

MIRA said...

rara, cmne nk amek?? sbb disable right click.

oktant said...

Rara, bagus la tutorial ni. Nak cube gak nanti. :)

Rara said...

Mira

untuk copy, tekan CTRL+C :)

Rara said...

Oktant

cubalah sekarang :D

Mieya said...

Hee hee.
Mieya da cuba da.
Tq.
Nice sgt :)

Rara said...

Mieya

hihi nice kan sayang :')

ellenyna said...

rara, nyna da buat. yeeyy ! best! tq tq!

Rara said...

Nyna

hihi nice job dear ^_____^


:thumbsup:

ellenyna said...

love you rara hahhhahah best. bagi lagi banyak tips ! t dapat pahala. cewah!

lizz said...

huhu. dah tak gune blogspot.

Rara said...

Lizz

hihi yeah i know.

Liyanaa. said...

hoi td i nk tanya tau, rupanya u nk buat tutorial psl ini HAHAHA

nak guna nak guna nak guna nak gunaaa :) hihi poyo je td ckp i teror padahal u lg byk tips la tutorial lah heh jangan poyo² la budak bacin, i cium u tau la. skrg bdk wangi nak gunaaaa :P

ღn0n0iღ said...

Wow.. macam best je.. Ehehehe...
Rara dah makin terror sekarang. Akak langsung takde masa nak mencantikkan blog atau pun buat sesuatu yang menarik pada blog ^_^

Rara said...

Liyanaa

HAHAHAHAH nak sharing is caring lah pulak :P

hihi budak bacin? u lah bacin. balik dari exam terus pergi rumah ayun :P eceh. eh eh camana cerita dengan secret admire u? aww aww :D

letak title dia kan macamni. kan sll klau nk ltk tittle mcmni img src="blabla" title="Ynn" kan?takyah. letak title="Ynn" dalam url code. cthnya macamni a href="liyanaa.com" title="Ynn" alt="Ynn" haaa cmtu laaa :D

Rara said...

Kak Noi

Kak Noiiiiiiiiiii mana ada rara makin terror :( ni semua berguru jugak nak belajar. and rara banyak terror dengan bantuan akak jugak tau. and chokilala pun banyak ajar rara juga. and wujudnya raracandyfloss.com dengan bantuan sifu-sifu comel tau :)

eceh tetiba nak kasi ucapan pulak dekat sini jengjengjenggg

sophie said...

nak2!! classic tempalate ley gne gak ke?

Rara said...

Sophie

classic templates i tak sure. i rasa boleh :) cubalah and good luck

Fatihah Ory said...

thanks kak rara
love you
ehehe,,

ps: kongsi ilmu = dpt pahala

Rara said...

Fatihah

welcome dear. alhamdulillah :)

Addeena Dzakwan said...

thx rara:)
it works:D

Rara said...

Deena

welcome my yayang :P senang kan? hihi

MIRA said...

owhh xbca pdhal da terang2 da tulis. hehe sori2.
ok da cbe. tq :)

klo nk tukar klo len boley x ?? :D

sue sue said...

rara. sue amik kod ni. tengkiu tau. sue tareti nak edit page. plus, ade laman web yang blogskin tuh. nak try hias hias, but i dont know what to do. =( humm smpai bt blog baru tau (blog sue ni blog kedua). yang first da delte. sobsob. btw thanks bg semua ni, sesiapa pon bole amek kan? =)

Syaza said...

haloo kak rara..sya dah amik tutorial nih dan cursor tuh..thanks..

cikyuyu said...

Rara . UU da try tutorial neh!
thnks taw , menjadik !

credit untuk rara yep!

jan said...

thax kak rara unt ni...best!