Monday, October 26, 2009

Rahsia lelaki terbongkar selepas berkahwin




masa bercinta semua pun indah. sikit-sikit nak jumpa, sikit-sikit dah rindu. lelaki pun sanggup buat apa sahaja demi perempuan tersayang. tapi keindahan tu cuma berlaku masa bercinta je ke? dah kahwin macamana pulak?


  1. belum nikah tu, dia kata tak suka rumah bersepah-sepah. pantang rumah tunggang langgang. lepas jadi suami, amboiii. dah campak kain baju merata-rata. bagi dia, "kan ada orang rumah.."
  2. masa hangat bercinta, bukan main lagi nak beli baju couple set dekat timesquare yang berharga rm60 sepasang. waktu bersanding pun sedondon je. lepas dah kahwin, TERpakai baju yang sama, terus tukar cepat-cepat.
  3. dulu waktu lunch siap tanya "yang, you nak makan apa?" lepas kahwin, apa dia tapau, makan je. jangan banyak tanya. kang dia jawab "dah beli pun nasib baik.."
  4. masa bercinta dulu, kalau spent rm300 untuk beli bunga atau belanja girlfriend shopping, apalah sangat. lepas kahwin, mintak rm100 nak beli barang dapur pun dah cakap "you nak cekik darah i ke?"
  5. kereta atau motor berhabuk sikit, terus mandikan dengan kasih sayang and belaian manja. cewah. dalam hati perempuan pun berkata, "untungnya aku dapat lelaki pembersih macam ni". lepas kahwin, isteri mintak bersihkan toilet, dia boleh jawab "tahun depan pun boleh basuh"
  6. sebelum kahwin, macam ribut kemas rumah bila girlfriend singgah kejap. lepas kahwin, rumah macam tongkang karam pun dia buat tak tahu je.
  7. masa bercinta, teman girlfriend shopping setiap hari pun tak apa. sanggup. lepas kahwin, macam-macam alasan dia bagi nak elak daripada teman isteri shopping. malas nak tolong pegang shopping bag agaknya?
  8. masa isteri pertama kali pregnant, lelaki lah paling risau, paling takut mengenangkan proses bersalin. lepas isteri dah beranak satu, jadual isteri penuh, dah tak kisah kesihatan isteri dah.
  9. bercinta sakan sampai bergayut dekat phone lima-enam jam sehari pun tak apa. lepas kahwin, bila dia outstation, dapat lima patah sms pun dah kira okay.
  10. sebelum kahwin, kejap-kejap sms, satu hari tu tak berhenti-henti sms. kalau girlfriend tanya sikit, dia jawab panjang berjela. sekarang ni tiga atau empat sms sehari, dia cuma reply 'K', tak ke sakit hati?
  11. dulu kejap-kejap 'love you', kejap kang 'miss you', pergi toilet keluar dah rindu. sekarang, nak cakap 'i love you' pun tergagap-gagap.
  12. dulu kalau girlfriend tersepak batu, lelaki sanggup marahkan batu. sekarang dah kahwin, marah pulak bini sebab tersepak batu.
lelaki bujang kata,

"kalau aku tahu nikmat kahwin macam ni, dah lama aku kahwin.."

lepas berkahwin,

"kalau macam ni sengsara rumahtangga, tak nak aku kahwin!"

credit: intrend
cakap seksi : bergantung pada masing-masing lah kan. kalau betul dia sayang dekat girlfriend dia (bakal isteri), janganlah buat macam ni.

24 comments:

huney_wawa said...

hehe~
rara i lyke lh entry u neyh.
OMG!
takot gak kalo jadek mcm tuh.
eww~

ღnurull.mrs21ღ said...

hahaha :)) klaka2!

tp itu lah realitinya..da besa nmpk!haihh

ღnurull.mrs21ღ said...

hahaha :)) klaka2!

tp itu lah realitinya..da besa nmpk!haihh

Rara said...

Wawa

takut, kan? kena pilih calon suami betul-betul ni. atau pun kalau suami buat macam ni je, kita pergi lah cari suami lain wkakakakkakaka :D

Rara said...

Nurull

haaaaa kan? dah biasa nampak kan? menyampah tau, lelaki macam tu selalu sangatttttttt ada!

sah90 said...

ahaks..
Begitulah manusia zaman sekarang..
Realiti not fantasy!
(^_^)

.idahassan. said...

nice post!
i like ;)

kenwooi said...

not all guys are like this lah..
SOME only.. =P

kenwooi.com

siggplus said...

jadi lebih baik tak hipokrit dari berlakon romantik waktu bercinta kan?heh

s u e ty i said...

hehe..^^ i had heard before about this...! Not only men,women same too,change after married.Luckily,my hubby still the same,even nicer than before got married...! hehe^^

chika said...

tapi husband akak masa belum kawen very stone (bila dating pon tak pandang kita. Shopping pon layan tak layan) lepas kawen baru romantik tak sangka i sampai shock bini dia. HAHA :P

Rara said...

Ida

yey, i like toooooooooo ;P

Rara said...

Suet Yi

oh really? im happy for you and wish u happy together foreverrrrrrr ;)

Rara said...

Kakak Chika

yes yes, semua orang tahu kisah percintaan mr.naruto and his wife. and itulah keseronokan bercinta selepas kahwin, kan? and and happy sangat untuk akak. nak jugak macam akak T_________T nak jugak macam tu. nak jugak romantik habis selepas kahwin. nak jugakkkkkk

enyheartsdiamond said...

lama x bercinta;)

Fatihah Ory said...

macam macam eh skrg niy
bgus la kak rara buat entri ni

Rara said...

Eny

ala kenapa? muka cantik tak akan tak bercinta? +________________+

Rara said...

Fatihah

terima kasih. teruskan sokongan untuk raracandyfloss heh? :D sayang fatihah.

Miss YASMIN said...

hurm..hope kawen x jd cmnie..hehhee
takut kang nk kawen

sophie said...

takotnye..tp entry ny cam reality skunx.. waa,x shuke!

ღnurull.mrs21ღ said...

the boyfriendsss i mengiya'n entri u neh dear..

sblm kawen how sweet smpai bole kne diabetis lah..tp da kawen!bole kne darah tinggi~

so far..i dpt mr21 yg xde romantikus sgt..iskkk :'( tp is okeh lah..

Rara said...

Yasmin

hei hei jangan sampai takut nak kahwin. i pun takut nanti kang hihi :P

Rara said...

Sophie

kita cuba menjadi yang terbaik, insyaAllah bakal suami (ehem) pun akan terbaik.

Rara said...

Nurull

ahaaaaaaaaaa yes! masa couple manis je semua macam diabetis kan. isk. kebanyakkannya memang macam ni la. tsk. masa kahwin pun dengan keluarga perempuan bukan main lagi tunjuk terbaik and sayang keluarga tu kononnya, dah kahwin, harammmmmmm.