Sunday, April 19, 2009

Otokooya



hari ni rumah mama sangat dipenuhi oleh saudara mara
semalam makmah family dari singapore sampai dalam pukul 7pm
hari ni maklong family dari danga sampai dalam pukul 1pm
seronok memang seronok tapi oleh sebab dua tiga hari ni
rasa kurang selesa dengan keadaan sekeliling, menjadi agak
pendiam kurang mesra dengan relatives sendiri



cuaca sejak akhir selalu mendung, tapi sangat panas.
bila duduk dalam rumah, terasa bahang, minum dua puluh gelas pun
belum tentu hilang dahaga tersebut. keadaan persekitaran
pun tak seceria dulu. banyak hal yang berlaku
kawan ramai yang sedang mengalami konflik dalam hidup. haih



gambar di dalam frame tersebut adalah gambar seorang hero.
esok, april 20th 2009 adalah cukup dua tahun arwah abah
pergi meninggalkan sekeluarga kalau masa ini,
malam sebelum pemergian abah, kami sekeluarga termasuk
saudara mara kawan abah sedang mengelilingi abah
yang dalam koma. hanya airmata abah yang dapat disaksikan ketika itu
tak terbayang perasaan melihat abah dalam keadaan macamtu
malam tu juga, kami adik beradik disuruh membisikkan al-fatihah
dua kalimah syahadah di telinga abah. sempat membisik
meminta maaf pada abah. airmata yang ditahan selalu mengalah
jatuh menitik. tak sangka abah akan pergi secepat itu.



ini adalah message yang diterima sehari sebelum final exam
sem kedua di multimedia college telekom. meminta restu
dari abah minta abah mendoakan kejayaan .
masa tu, abah outstation di kelantan sedang sakit.

tarikh message tersebut adalah pada april 1st, 2007.

dan pemergian abah adalah pada april 20th, 2007.
mungkin disebabkan doa dari abah mak, mendapat
pointer yang agak membanggakan. malangnya, abah tak sempat
melihat keputusan final exam masa tu.

abah, pemergian abah meninggalkan kesan yang sangat mendalam
pemergian abah membuat anak abah ni cemburu dengan kawan
yang masih mempunyai seorang ayah, yang boleh
mendukung kejayaan mereka abah memang membuat
hidup kami senang dengan harta yang abah tinggalkan, tapi tak ada
makna semua yang abah tinggalkan tanpa abah yang menceriakan kami.
semoga abah ditempatkan dalam golongan yang beriman.

semoga readers yang masih ada kedua ibubapa akan selalu menghargai
ibubapa. babai

14 comments:

sickchild said...

aku pun takde ayah.
tapi dah lama sangat dah.
hm.
ade jugak sms dye.
aku ?
suara dye pun dah tak ingat.

Rara; CandyFloss said...

sickchild // serious ? ehh , aku tak pernah tahu . kau tak pernah cerita , kan ? kesian kau . tapi aku asyik terngiang ngiang suara abah aku :(

Ynn Ainul. said...

bfore pegi jwp paper, i mahu cmment u dlu.

alfatihah utk arwah ayh u, i igt lg satu entry yg u ada tulis, i ta ingat bila tapi mmg sebak lh bace, lepas i rajin view belog org and dorg cite about parent smua, i jd takot sgt kalo hilang one of my parent,

dlu, i kurang cntact ngn dorg, but now i always cntact dgn dorg, u kuat sygg, ta mcm i, i suka pk bukan² :(

btw, sygg u sgt ,dan moga² arwah abah ditempatkan dlm golongan org yg beriman.

myzatulHanim said...

sejak dua menjak ni.
i bnyk bc dkt blog psl dieorg pny dad yg dh xde.
sdh sgt bc.
xleh bygkan kl tjd dkt i :(

alfatihah rara.
moga arwah abah u dtmptkan dlm glgn org2 yg beriman. :)

**i pun pggl my dad abah :)

Rara; CandyFloss said...

ynn ainul // i doakan u berjaya tau . buat yang terbaik . i tahu u selalu mendapat yang terbaik . banggakan parents u . jangan macam i , baru sem dua , abah dah takda . lepastu semua sem dah tak da makna and tak larat larat nak pergi college . sebab selalunya abah akan hantar pergi college . sedih sangat bila tengok parents orang lain datang masa tu .

jangan abaikan parents u . selalulah contact dengan mereka . sayangi mereka . kita ni kan , selagi orang tu masih ada selalu buat tak tahu . bila dah takda , ya Allah i tak tahu nak cakap .

i kuat ? mungkin lah . i kuat sebab i tahu abah pergi awal sebab Allah sayangkan abah .

Rara; CandyFloss said...

hanim // i rasa ni entri kedua i story pasal arwah abah kot . i rasa rindu sangat . i harap nanti kalau i nikah , abah yang menjadi wali nya . but it can't be :( thankyou hanim !

J u l i a 。.゜✿ said...

kakju tak bersedia lagi nak hadapi keadaan macam rara. hilang seorang ayah. ahh kakju tak dapat bayangkan bila masa kakju nanti...

papa kakju now di kalimantan barat. kerja sana. might go there & visit him someday. =) nak ikut ? meh meh =P

alfatihah utk arwah abah rara !

Rara; CandyFloss said...

my kakak julia // semua orang tak bersedia untuk kehilangan seseorang yang penting dalam hidup mereka . termasuk rara . tapi oleh sebab masa tu , rara sendiri melihat penderitaan abah menanggung kesakitan , rara redha abah pergi .

papa kakju di kalimantan barat ? wah . bestnya . eh kakju ajak ni nanti rara betul betul nak ikut , how ? :D dah lah memang teringin nak pergi sana !

thankyou kakju

_tuLanG.iKaN.kEwL_ said...

firstly, Al Fatihah utk abah u..


"pemergian abah membuat anak abah ni cemburu dengan kawan2 yang masih mempunyai seorang ayah"hmm..
i pn lebih kurang eny sickchild..
dah lama dah xda bapa..
agaknya kalau berselisih pn dh x kenal lg dah.. T___T sedih tapi what-to-do... xpe la.. asalkn dia bahagia dgn wife n anak baru dia..

Rara; CandyFloss said...

vujie dear // oh sorry babe . i taktau pun . rasa semakin rapat bila mendapat tahu hal hal macam ni dengan you and semua blogger . tapi u bahagia kan sekarang ? i tahu u akan tetap dan akan selalu rindukan ayah u

didi said...

Rara.
Al-Fatihah buat arwah abah rara.

didi pun sama ng kakju, xdapat bayangkan situasi tu macam mana bila the same thing jadi pada didi.
rara sabar dan doa banyak2 :)
kuat buat mama :)

jangan sedih taw. *hugsss rara*

Rara; CandyFloss said...

didi // thankyou dear . kawan kawan kat sini banyak yang menghappykan ! =P termasuk didi .

cikyuyu said...

rara syggg,

Firstly,
Al-Fatihah untuk abah rara.
Semoga Rohnya berada dalam orang-orang yang beriman && takwal.

* bak kata Vujie,Eny!!

Seorang AYAH?
situasi same jer dgn dorank.
dari kecil uu tak pernah rasa kasih sayang dari seorang ayah.!!
wuu. duluk??
kalau orang cakap pasal ayah,
mesti uu cakap?
" JANGAN CAKAP PASAL LELAKI BERNAMA AYAH"
benci? pernah berdendam
bermacam rasa,
DI TINGGALKAN TANPA KASIHAN!!!
* biarlah masa yang lampau menjadikan uu sekarang!!!!

---> TAK TAHU NAK CAKAP APE!!!

♥♥relyza♥♥ said...

tabahkan hati ekk adik...
tiap apa jd tu ada hikmahnya...
jgn lupe sentiasa sedekahkan arwah al-fatihah & amalan2 yer...
muah muah muah rara