Friday, May 29, 2009

Tomodachi



Lately, Rara rasa semacam tak ada perkara yang gembira
Melainkan hari-hari dengan beloved Syafi, family bloggers.
Bila nak cerita, memang susah. Tapi sampai bila nak simpan
Ini blog. Bukan tempat menjatuhkan maruah orang.
And yes, that's right. Tapi kali ini bukannya untuk menjatuhkan.
Tapi untuk meminta pandangan. Pandangan siapa Oww no
Tak akan lah budak Rara ni nak mintak pandangan nenek dia
Yes, of course lah anda. Siapa anda Okay takda mengaku, sudah.


( Sengaja tayang gambar pakai earing. Okay, ada censored )

Rara ada dua orang kawan baik. Dulu tiga.
Tapi lagi sorang dah hilang. Sebenarnya kawan baik ada ramai.
Tak terkira. Tapi yang betul - betul baik, cuma dua.
Tapi sejak akhir - akhir ni.. err.. sejak beberapa bulan lepas,
Rara perasan, diaorang ni semacam tak ada ambil kisah
Ambil kisah tentang Rara. Terasa disisihkan sangat sedih, bukan
Mungkin diaorang tak sengaja, itu tak pasti lah. Tapi sangat
terasa bila Rara datang rumah lama dekat Setiawangsa tu,
ajak diaorang makan malam, rasanya tak ada banyak berbual.

Diaorang berbincang hal yang Rara tak tahu apa - apa Diaorang
boleh berbual apa saja. Itu hak diaorang. Tapi tak fikir pula apa
perasaan orang yang datang dari jauh yang nak berbual tapi
di anggap seperti tidak wujud di satu meja makan tersebut
Okay, itu mungkin cuma perasaan. Mungkin.

Sebenarnya, sejak itu, hati dah mula lain Tersisih. Pedih.
Tapi semalam, Rara lembutkan hati. Tak mahu terlalu ego.
Send message dekat diaorang. Tahu apa



Kawan A

: Hai A, kau apa khabar
Kawan A tak reply walaupun satu perkataan "Baik"
Tak ada. Sumpah tak ada. Okay mungkin dia busy. Tak apa.

Kawan B

: Hai B, apa khabar Kau tengah buat apa Eh jiran kau
tu apa nama dia eh
( Tanya pasal jiran dia sebab jiran sebelah rumah Rara adalah
adik kepada jiran kepada B tersebut )
: Hah Aku tak faham
: Jiran kau tu nama Azizah ke
: Entah. Aku dalam bas on the way balik KL.
: Oh yeke Berapa lama kau dekat KL
: Dah nak sampai pun
: Kat KL sebulan ke
: Tak. Dua bulan.



Lepas tu Rara dah tak reply. Balas pun macam nak tak nak.
Okay mungkin sekali lagi perasaan sangat sensitif ^$*!#^@
mungkin B tersebut sangat penat. Tak apa. Faham.

Tadi, Rara message A Tanya dia kenapa tak reply message,
dah tak nak kawan ke apa entah. Lepas tu dia reply.

"Sape yg xnk kwn ngn sape skrg ni.. ak tul2 kecik ati ngn ko..
yela ko kn mane nk dtg jmp ak da.. 2mggu kt kl pun snyp je.."



Rara ada reply lepas tu Rara explain dekat dia.
Tapi tak ada reply lagi dah. Kecewa. Tapi tak apa.
Mungkin dia ada masalah. Kita faham. Think positive. Positive.
Tapi, A jugak baca blog ni kadang - kadang. B Tak tahu lah.
Kalau A ada baca entri ni, Rara nak explain biar jelas semua.

Rara bukan tak nak datang jumpa. Tapi kena faham.
Rara stay dekat Cheras masa dekat KL hari tu. Kadang - kadang
stay dengan parents Syafi dekat Hulu Langat. Jauh. Nak datang,
tak ada transport. Syafi memang boleh tolong hantar. Tapi,
Rara tak nak benda sama jadi lagi. Kiranya masa makan malam
tu, A dengan B tak selesa nak berbual dengan Rara sebab ada
Syafi, mungkin Malu lah kot walaupun dah banyak kali jumpa.
Rara pernah ajak jumpa, bukan sekali, banyak kali.
Dekat Timesquare, itu paling dekat. Tapi A dengan B selalu
bagi alasan, tempat tu jauh dengan diaorang. Sebenarnya, tak jauh.
Naik bas pun sampai jugak. See Kalau Rara dah datang dari JB
ke KL, apa salahnya diaorang penat sikit nak datang Timesquare
Dari Setiawangsa ke Bukit Bintang tu apa lah sangat T____T
Tak akan still nak harap Rara jugak datang Setiawangsa
Tolonglah faham. Dah dewasa. Dah boleh fikir panjang.
Sepatutnya siapa yang kecik hati dengan siapa



Entahlah. Bingung sangat Tak boleh tidur sejak semalam

31 comments:

adoraBELLE said...

aww!
gambar comels! :)

alah syg maybe diorang busy kot..
ntah la..maybe sbb korg jau, lama tak jumpa so mcm da tak rapat sangat..
misti u sgt sedih kan..
jgn sedih2 ok..
kwn kt belog pun ramai..:)

Rara said...

yasmine // comel ? u tipuuuu :(

ye , i anggap diaorang busy lh walaupun i tahu diaorang blh hangout berdua tanpa i pun . dulu bkn main jnji kalau i pindah , nk dtg sini lh apa lh . mana ? haih . kalau i tak sedih , takkan ada entri ni . ni semua sbb fikiran i cuma pada benda ni je :(

amoi chantek said...

la.. setiawangsa kew times square dekat jew.. naek train pun boleh.. then tukar monorail kalau xnak naek bas.. xsejauh cheras - times square

Ynn. said...

i dh click ads celcom bhaha ;p

er apa kah seksi sgt syggg n hahaha nnt syf mrh nnt ha tatau ;p

haih sama la ngn i, i skrg de kwn plg dekat pn fwz sorg tu pn msg je, duduk rumah mana ada jumpa kawan lain, xda :(

tp best sbb ada kwn bloggers mcm u, always online boleh gosip, hilang sunyi takuar rumah pn takpa lebih rela duduk dpn pc hihi ;)

sickchild said...

huu. tapi memang hampeh la.
kalau nak tau ; sekarang ni aku cam tatau sape bestfriends aku.
cam.. tah!
hahahaha.
sebab aku dah banyak kali terkena.
backstabber bersepah woh.
cam takde makna ah nak percaya org sgt.

kat shah alam ni kalau aku rase cam nk lepak aku ajak akmall je.
kalau kawan kawan ; naza ngan tieka lah.

relax ah bese ah tu.
ko wat bodo je.
banyak agi kawan lain.
orang dah taknak kawan ngan kita.
nak wat camne.

yOnnA said...

dik,akak komen ni seikhlas hati akak la eh. takde nak hasut2 fikiran adik ke ape.

akak rasa cara diorg tu mmg nampak sangat diorang mcm nak tak nak layan adik. i've been through,dik. and sumpah sangat sakit. lagi2 diorg tu bff kite. kita manusia ni tak mungkin akan sentiasa bersikap positif. surely la ade negatif kan? heee akak slalu negative thinking.

heh,semua nye harus bersebab kan dik> asal diorg nak sentap adik x jumpa dia sedangkan diorg sendiri boleh dtg kat adik. diorg dok titiwangsa je. cehh,naik monorail je pun sampai ah times square.

but i think.kalau nak berjimba dengan kawan baik, lebih baik tak bawak bf. kawan akan rasa sangat tersisih nnt. trust in me. lain lah kalau kawan2 adik tu mmg gamble je dengan bf adik :)

la tahzan.
u'll never be alone :)

DJ Farahani said...

Salam Kak Rara,

Cantiklah earrings tu!Beli kat mana?:DD

Hmm,Farah pun asyik tertekan je bila dengan kawan karib Farah.Farah ada seorang je.Jikalau si dia sudah pergi dengan orang lain,maknanya,Farah seorang sajalah.Haihh..:(

ღ~n0n0i~ღ said...

huhuhu..
biasa lah tu rara.. tapi for the time being, anggap je lah dorang busy..
Takpe lah,
Kawan-kawan blog pun ramai ni..
Leh jumpa hari-hari dalam blog. Hee~

Cheer up dear!

Rara said...

moii // ha u pun tau , kan ? tak jauh pun tau sebenarnya . ala kalau niat nak jumpa i , memang tak akan fikir pasal jauh punyaa

Rara said...

ynn // tu lh . skrg ni i rasa tak ada istilah kawan baik dalam hidup . bloggers yang tak pernah jumpa macam u pulak yang rapat sangat dengan i . tau semua tentang i , kan ?

Rara said...

eny // tp kau kira untung sebab masih ada naza n tiekah tu . appreciate it .

Rara said...

kak yonna // nak kata diaorang diaorang rasa tersisih ? pelik . tak boleh pakai . you know what , syafi dengan diaorang tu dah rapat sgt ! selalu keluar sama , double date sama2 , rapat . yang A tu , pernah kerja satu tmpt dgn syafi , why nak rasa tersisih pulak ? =.=

Rara said...

farah // ala tu sekolah lg , biasa lh kalau nak gaduh . ni hal orang dewasa ye yang

Rara said...

kaknoi // thanks kak . Rara pun anggap diaorang busy jelah . kalau sampai bila - bila still tak nak contact Rara , its okay . Rara still ada ramai kawan selain tu . I have my bloggers girlfriend :) And my lovely sister like you .

nurulbalqis said...

Buat tak tahu jee laa Kak Rara..
Kalau Balqis sah sah cari kawan baru..
Dorang cam dah tak perlukan Kak Rara jee.. Soo nak buat cam mane lagi kan?
Kak Rara pun dah try tanya khabar dorang tapi cam tak layan jee..
Maknaanyaa dorang dah tak nak kawan akak laa..

Akak jangan laa sedihh..
Dekat blog ni akak ada ramai kawan kann..
Kak Eny, Kak Ynn, Kak Izah, Kak Vujie, Kak Ju, Kak Nonoi n ramaii lagii..

Lisa said...

Rara cute... tak pe kalau diorg tanak kawan, ramai lgi kawan online yang boleh dijadikan bff kan??

*hugs*

Rara said...

balqis // bukan senang nak cari kawan baru . kak rara dah berkawan dengan diaorang almost 16 tahun ! :(

Rara said...

lisa // thanks lisa . Kalaulah Rara ada power , Rara tak nak fikir pasal benda ni , tu je =.= tapi nak buat macamana , makan , tidur , apa semua pasal benda ni . malam tadi pun sampai mimpi tau

♥♥relyza♥♥ said...

alalallaa
tomey nye dia...siap ada XxX ekkk
hehehe
rara tomey...sabo ekkk...mgkn diorg bz. g pun, rara sudah ada ramai kwn2 dr blog ini kan...
b strong girl oke

Rara said...

relyza // mana ada comel ;( kalau comel mesti ramai kawan . ni tak ada kawan pun =.=

sickchild said...

eh aku kan ada? ko lupa ke?
rapat aku lagi ngan bloggers daripada naza ngan tieka.
aku jumpa bloggers tiap2 ari. naza aku jumpe 6 bulan sekali.
tieka lak seminggu sekali.
jarang berkumpul.
so?
hihi.
bloggers kan ada.
takyah pikir sangat orang lain.
baik kau kawan ngan orang yang nak kawan ngan kau daripada ko asek duk pikir pasal orang yang tak ikhlas nak kawan ngan ko duh.

ღ~n0n0i~ღ said...

tu lah sayang,
takyah fikir-fikir sangat ngan orang yang entah fikir ke tak pasal kita.
Kalau rara sedih-sedih, dorang buat apa? entah-entah dorang tengah berseronok sekarang..

ayah pernah kata..
berkawan ni kadang ikut musim gak.. datang dan pergi..yang mana kekal dan stay ngan kita tu lah kawan sejati.

Akak ngan kawan-kawan takdelah rajin sms ke call ke,tapi kadang-kadang tu contact gak lah.. cuma.. sekarang ni masing-masing dah keja, ada haluan hidup masing-masing. Ada yang dah kahwin pon..
tapi tak bermakna kita lupa dorang even tak contact.

Takmo sedih-sedih dah.
Akak dah dua hari cari intrend tapi tak jumpa. HAHA. 7E pon takde jual.salu nak beli majalah,situlah yg paling dekat.

Tak sabar nak tengok blog kaler pink masuk dalam mag..lalala..

Rara said...

eny // ye . aku tau kawan2 blogger ada . tapi kau tk faham . aku dgn diorg dh dkt 16 thn berkawan . since tadika lg . dah sebati hidup aku dgn kenangan diorg . tiba2 diorg tak ada , aku kehilangan . ni sebuah kehilangan yg besar dlm hidup aku :(

Rara said...

kaknoi // rara harap rara kuat untuk melalui hidup rara tanpa diorg . rara selalu fikirkan diorg sbnrnya cuma nak contact tu takut menganggu . maklumlah, A tu kerja. B tu study. so rara ni je duk rumah, kang call kang org kata kita tk fhm diorg busy ke apa =.=

Mieya said...

U know what?
Mieya teringin nak body mcm Kak Rara :(

Pasal kawan tu,bia je la Kak Rara.
Dorang busy kot.
Think positive k.
Jangan fikir negative je.
Tak elok.
Plus,Kak Rara ada kawan kawan kat bloggers kan.
Dah , jgn sedih sedih tau syg :)

Rara said...

mieya // nak body mcm kakrara ? ala , yeke . tak best lh mieya . kakrara nak body mcm kakak syafi yang ketiga tu , bestt :)

Addeena Dzakwan said...

body rara, ehem. jeles deena, haha.
kawan dtg dan pergi, itu hakikat. kehidupan, memang bukan yang mcam kita rancangkn:) stay chill ok:D

Rara said...

deena // ala kenapa dengan body rara ? hee :P biasa je lah . rara harap diaorang tak akan lupakan rara , tu je =.=

.Cik Nana. said...

sabar ye kak rara.
:)
rapatkan ukhuwah kembali..
ukhuwah fillah abadan abada..
:)

Rara said...

nana // ye nana . kakrara bersabar :)ini dugaan dariNya. amboi budak nana niii . tahu lh awak tu study dekat UIA, jgn lh smpai ckp arab tanpa menjelaskan maksudnya =.=

akiss said...

hmm. xpelah, mungkin dorg terasa ke ape kot. tp at least bgtaw la kan ape sbb menjauhi kita kan?

akiss dulu pnah kena gak. tiba2 je, bygkan kawan baik+rapat delete kita kat mespes n frenster die? dan smpi skg xbls msg?

sbb tu la skg kis susah nak pecaya org, kawan2 pon syg 50-50 je. haha.

apa2 pon, kalo boleh bersemuka lg elok. mslh komunikasi kot. hihi. =)