Thursday, July 2, 2009

Global Positioning System


Tiga hari lepas, Rara Mama pergi survey GPS ( Global
Positioning System ) dekat area Nusa Perintis 2. Ada dua jenis
GPS. Antara kecil besar. Mula-mula bila fikir, Rara Mama
pilih yang besar. Tapi bila dah sampai dekat kedai tengahari tadi,
sales assistant pun cakap function still sama. So, we're decided to
choose the small one. Saiz pun sebenarnya tak ada beza sangat.
So-so je. Mana-mana pun sama. Tak ada beza bila di screen.


Sukacitanya, penaip akur telah memiliki sebiji Global Positioning
System Ya, saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih buat
ibunda tersayang yang mengeluarkan duit sebanyak RM688 untuk
membeli GPS tersebut. Ini adalah kerana penaip sangat bermasalah
untuk menghafal jalan semasa memandu.


Bila penaip teruja, inilah impaknya. Hahaha pergi Petronas
isi minyak kereta pun nak cuba pakai GPS. Si perempuan yang
bercakap sangat bagus. Ada suara yang merdu, lantang, tepat
jitu. Belilah perempuan itu. Eh, apa pulak. Belilah GPS. Hehe


Function sangat bagus Ada function utk fuel, restaurant pelbagai
lagi. Malah untuk ke waterfall juga sudah sedia ada ya tuan puan.
Dalam set tersebut, Rara memiliki GPS display machine, charger,
earphone, cabel, dvd cabel, car charger 2G memory card.
See Sangat berbaloi. Boleh simpan image, boleh simpan lagu,
okay okay untuk lebih lanjut sila dapatkan GPS di kedai berdekatan.


Kan I dah bagitahu tadi, untuk mencari restaurant pun senang.
Contohnya kalau you all nak pergi luar negeri, you all tak tahu
dekat mana restaurant, dengan GPS, ia boleh membantu anda.
Again. Silalah dapatkan di kedai berdekatan. Harga bergantung
kepada seller lah. Kalau boleh, survey dulu, takut kena tipu
Remember, beli original system made from USA.


Bukan setakat dalam Malaysia, tapi untuk Singapore, Brunei,
malah ke Paris sekalipun, you all still boleh menggunakan GPS ini.
Eh you all apasal pulak. I lah, kan Sibuk je you all nak guna harta
I. Hahaha. Harga sebenar adalah RM999 tapi sekarang shop tersebut
sedang membuat offer. Bukan itu sahaja ya, Rara juga mendapat
service update percuma untuk selama-lamanya. Hahahaha. Yelah kan,
jalan dekat Malaysia ni selalu berubah, sebab tu kena selalu update.
Kang sesat tak pasal-pasal keluar ayat "Hey perempuan, kau kenapa
bagi jalan yang salah ni ha Bedebah kau "

Sebarang pertanyaan, sila click pada rumah kecik dibawah ya.
I nak sambung godeh GPS ni. Babai

35 comments:

Ynn. said...

HOII mana boleh. apa ni jeles betul lah hahahaha

okay agak x mampu kalau i yang nak beli. nanti share lahh. if kite kua, u kene jd guide lah :P

Rara said...

ynn // haha okay . eh apa pulak u tak mampu ? gadailah chibi ! hahahahaha

okay next trip nak pergi mana ? boleh lah i setting siap - siap . hahaha poyo betul i :P

Ynn. said...

hahahahaha. i gadai chibi mst kene bg dwet dkt yg lain, lst2 i dpt rm50 tu pn kalo dorg nk kasi la HAHA

eh ehh, cpt set kita nnt nak pegi bali atau japan atau brisbane heeee comel je

syafi syg rara said...

NTY SENANG LA nak cari uma bb kan kan ,maksud bb , umah kat langat .. hehe ...
mmg cantik GPS ayg ...

syg syg .. bb syg ayg sgt3 taw ...
i love you my Wife


ur husband

Rara said...

ynn // kesian chibi. eh chibi tersedak tak ni ? ngahaha

amboi , nak pergi jauh je tau u ni. pergi langkawi lepas ke tak tah ? :P

Rara said...

syafi // my dear . eceh . my husband . eh . belum lah sygg :P

eleh , rumah langat tu dekat je . masuk area plaza phoenix ke apatah terus je , naik bukit2 tu ( padahal haram tak tau )

ampun sygg :D haha . comel gila comment sygg ni tau . thankyou yang !

chokilala said...

eh eh! mcm seronok gila je? i ingat GPS ni kan boleh pakai kat negara omputeh je -___-"

yela, i pk xkan la dia nak lukis peta jalan malaysia. hoho. xtau plak leh pakai. naif sungguh

skrg mmg xmampu, tapi mana tahu akan datang bila dah mampu boleh la i pasang pompuan bercakap ni. kehkeh

p/s : jalan ke pusat dangdut terdekat dia tau x?

blowie said...

GPS? macam bestt.
kalau masuk jalan pendalaman/hutan pn dia still detect tak?

Rara said...

chokilala // hihi i pulak ingatkan cuma dapat dekat malaysia je kalau beli dekat malaysia , tak sangka dapat one world . eh tapi ada GPS yang hanya dekat malaysia jugak =.=

hihi u nak pasang perempuan bercakap ni ? jaga-jaga. nanti en.fashar buat scandal dengan beliau . kah kah kah

amboi . i tak pernah pergi dangdut . nanti i cuba . wkaka

syaza. said...

eee. bestnye. i pun nak beli lar. hehe. blkang umah i ade jual but mahal kot. ishk ishk. tapi naaak. hehe. senang and confirm xsesat. adik u baru bljr drive so mesti die xkan sesat if ade gps nie. harus pujuk mama or papa i belikan nie.

zulfitry.com said...

bagi akulah kan..menatang gps ni x padan dengan aku..almaklumlah..aku ni duduk kat bandar kecil jer..

x praktikal lah..tapi kalau pergi kat luar kawasan maybe bergunalah lah gps nih..

takkan dalam bandar sendiri sesatkan?sebab otak manusia nih lagi bagus dari gps nih..hehe..gps just the equipment to make life easier....

dan last..aku guna motor jelah..mana sesuai pakai gps..hehe

tazz said...

naseb baik lah takde gps bentuk hello kitty kan? kalau tak mesti ah rara amek dulu. :P

ღ~n0n0i~ღ said...

Wah..senanglah Rara cari akak plak pasni kan....

Rara said...

syaza // mcm kawan i cakap kan , guna gps mobile pun dah cukup . but i tell you heh , better beli GPS machine terus senang . sebab kalau u drive sorang kan , tak akan u asyik nak tengok hp kan ? kang pandang depan gedebum pulak . lagi satu , nanti bil melambung. so dengan sekali harga untuk GPS machine ni , u takyah bayar apa lagi dah tau . berbanding hp , bila dah guna , bil melambung lah nanti :) okay , nak beli nanti beli GPS machine terus okay ?

Rara said...

tazz // yes you're right . kalau ada hello kitty GPS , i will be the first one memilikinya ! hehe

Rara said...

kaknoi // aah nanti boleh lh Rara pergi shah alam ! yes !

Miss N. said...

jom dtg sremban ;D

hahaha.. tibe2 je ajak rara dtg ;)

Rara said...

miss.n • seremban ada apa ni ? :P confirm best ke ? last pergi masa tu jusco seremban still kosong takda apa . hihi

Mieya said...

Weh best gile.
Ni yg nak beli satu.
Tp mcm tak mampu la.
Haha.
:DD

Rara said...

mieya • haha . mieya dh ada lesen ke ? wek !

ekino said...

wahh!besh nye,...dn sgt mudah!

tp ekino tarak kete lg,..

so tak perlukan benda alah itu lg ler..

tgu ada kereta nnt akan ekino beli..

kehkehkeh :D tak sbar de kete..

Rara said...

ekino • hihi nanti kalau dapat job tu , boleh lah beli kereta . hihi . goodluck dear ! ;)

-N e Y r A- said...

kak, jalan nak ke toilet kat mana ek? leh tnya GPS x? haha

Mieya said...

La mcm taktau je mieya belum ada lesen.
Lepas SPM nanti baru ambik.

Bukan ape,saje nk beli.
Sebab takut nanti lupe plak jalan nk pegi rumah Zul.
Takut sesat terpegi rumah Syf pulak.
HAHA.
;P

Rara said...

eyra • toilet pun dh tatau kat mana nak cari ? kejap i tengok gps . haha . ok dah dpt . dekat bawah tanah rumah u ada satu toilet :D

lalola said...

hai rara bek pnye gps leh pnjm?? hehe

Rara said...

lalola • hihi tak bolehhhh :P

megat said...

erm, menarik juga kan!? bebaru ni ada dengar member sound psl menatang ni. yalah beliau baru balik dari arab, 10 tahun kat sana.

balik-balik johor tak tau jalan. banyak dah berubah he3.

bagi saya, cukup sekadar melayan GPS di telefon genggam. he3

Cujie said...

it's good 4 darling...
so takde la lepas ni makan buah langsat je...

Rara said...

cujinana • aik aik ? kenapa panggil makan buah langsat ?

IeshaGunn said...

haaa, ti bolehla kak rara cari umah kte pulak. ;P

Rara said...

iesha • ahaa ada apa dekat rumah iesha ? kenduri makan mcDonald ?

Fatot Balaclava said...

Sesat di negeri sendiri?
HAHA.
Cool benda alah ni!

Rara said...

fatot • ehhhh sorry sikit . i bukan orang Johor okayyyy .

Lisa said...

Rara, GPS kita hampir serupa. Cuma badan je lain kan...
best tak pakai GPS?
Macam kitorang selalu makan kat luar senang la pakai gps cari kedai makan hehe..