Tuesday, July 7, 2009

Lemak Berkrim


Beberapa hari lepas, Gemol, hamster kesayangan adik sudah
mati tanpa mengetahui punca-punca kematian. Beberapa hari sebelum
mati, Gemol memang kelihatan tidak aktif seperti hari-hari biasa.
Omg, kesian sangat tengok Gemol lemah tak bermaya. Tapi tak jangka pulak
sampai boleh menyebabkan kes kematian. Err serious betul ayat kita pada
hari ini. Ya, jangan tak tahu, adik menangis, meraung kelu tanpa
kata-kata bila menyedari Gemol dah tak ada. Pity her.



Mama hanya menggantikan kain kapan dengan sehelai tisu untuk
membalut tubuh Gemol. Err. Tak sanggup tengok muka adik masa ni.
Airmata dia asyik bergenang saja. Tak apa, nanti kita beli lain lah adik.
Itu ayat Mama untuk pujuk adik daripada sedih, tapi setakat ini adik
masih tak nak menggantikan Gemol lagi. Biar dia tenang dulu. Ergh.
Nampaknya unsur kesedihan sangat mendalam pada hari ini. Hehe.
Eh, tergelak pulak. Adik tengah sedih tu.



Sementara Gebu pulak makan macam biasa. Dia bukan tahu pun
kawan dia dah mati. Tahu tak perangai hamster tamak macamana
Dia akan gigit makanan lepas tu simpan dalam mulut pipi akan
nampak kembung. You all pernah tak tengok kejadian ni Hehe.
Oh ya, sebenarnya Gemol Gebu dah diasingkan tempat tinggal.
Jadi sekarang ini, cage Gemol kosong. Tak apa, nanti kita beli hamster
baru. Kita cari yang gemuk dah besar sikit. Gemol tu baby sangat.
Okay cerita pasal hamster dah times up dah.


Sekarang kita berada di segmen Mari Bertarannum. Eh. Mari Memasak.
Beberapa hari lepas, Rara buat murtabak maggi sebagai makanan petang.
Isi ayam di potong dadu dijadikan sebagai inti murtabak. Buat nipis
sahaja supaya garing. Kalau buat ini untuk bakal mertua, mesti akan
lebih disayangi. Hehe.



Petang semalam pula, Rara buat cucur lemak manis dalam paket.
Memang lemak manis berkrim disukai keluarga. Nenek pun makan.
Ala, I mula memasak yang simple dulu lah, nanti baru yang adventure
sikit. Hehe. Dalam tempoh percubaan memasak peringkat pra-awal.
Tolong jangan kondem. Bagi semangat sikit boleh kan Hehe

Sayang selalu jumpa lagi. Babai

26 comments:

dAyah said...

hoh!
sedihnya....
tak nak bela la macam ni.
huhu...
T_T

Cujie said...

tahniah... tahniah... dah semakin rajin
kalau idak nak tgk batang hidung pon sosah
nanti akak balik JB sila masak sesedap ok

tapi jgn kuantiti yang boleh menaikkan berat badan ku ini
I tgh diet, u know...
grrr... ni tgh menahan diri dr makan

nyesal masuk sini... berkeriuk perut akak tau

Rara said...

dayah • hihi i tak sedih pun , adik yang sedih lebih sikit . tapi kalau gebu yang pergi pun i sedih jugak T__________T

Rara said...

cujinana • hihi bluwek . ada masa malas jugak . tengok keadaan lah . skrg ni musim hujan , sejuk , duduk dalam selimut & pejam mata paling terbaik =P

ekekeke padan muka ! pergi makan ! no diet diet !

Ynn. said...

hee sedappp gila okay murtabak tu +____+ nak rasaaa masakan u hihi

cian gemol +______+ er x letak batu nisan ke? HAHAHHAHA

myzatulHanim said...

T__T Gemol dh mati.
i tkt sgt kl my BOBO mati.
ish.
wlpn skrg i dh agk kurg mberi ksh syg pd dia.
tp syg ttp syg wooo.

dh lm pendam nk bli partner utk BOBO.
tp smp skrg xbli lg.
now pet shop bnyk jual baby hamster je.
kl ddk dgn BOBO mst dia ngap terus.
Pet shop dkt midvalley je ada.
nak gi sn mls banget deh.

Ur GEBU sgt cute~~
:D

Rara said...

ynn • hihi . okay nanti i datang kl and meet up nanti , i buat murtabak megi makan ramai2 nak tak ? kali ni kita buat ala - ala picnic nak ? ekekeke :P

batu nisan ? baru tempah tadi , esok dapat . wkaka =D

Rara said...

hanim • hihi , i baru bela so kasih sayang tu belum ada sangat kot . tapi seronok jugak tengok dia main roda tu bukan main sampai terpusing2 lepastu jatuh sendiri :P

u selalu beli hamster berapa sekor ? hihi . macam gemol tu dia tak la baby sangat sebenarnya tapi boleh dikatakan baby lah sebab dia kecik =.=" kalau betul2 baby yang merah tu . hihi

taz said...

rara macam sedap je murtabak maggi tu. i pernah buat tp takde la letak ayam. nak try la lepas ni. lagi satu kan rara, i tiru mcm u punye 'CURRENTLY' tepi tu. tp tak smart mcm u la. i punye senget benget. haha. takpe eh rara. :p

Rara said...

taz • hihi . sedap tau . i buat paling sedap . haha bluwek =P i memang dari dulu buat letak ayam . pernah try letak daging cincang or ikan bilis tapi tak sedap ! letak sosej pun pernah tapi tak sedap . ayam je sedap =D

oh okay it's okay =D ngee . i pun tengok currently macam tu dekat blog2 japanese , philiphines etc.

:)

manje said...

cucur sedap!
uuwww...
feveret tuh.

Rara said...

manje • ahaa betul tu ! favourite i jugak since dia baru2 keluar iklan kat tv :P hihi

Mieya said...

Comel gila gebu tuu :)

Rara said...

mieya • tengoklah siapa yang jaga =D

myzatulHanim said...

i pny BOBO jenis yg gigit.
tp xsakit pun dia ggt.
gigit manja.
RM18 je.

u bli brp?

Rara said...

hanim • oh jenis gigit ? mata warna merah heh ? T______T

i beli RM15 :)

myzatulHanim said...

yup2.
jenis gigit.
mata dia black lah.
mcm i :D

Rara said...

hanim • hihi tak sakit tapi still berdarah heh ? *_____*

ain said...

i pon dlu ade bela..2 ekor..
yg sadis nyer..seko da mati ..seblom mati bdan die macam basah..tatau nape..lepas bape hari mati kwan die lak ilang..i tak pasal bekas die jatoh n pecah..adoii..kesian die :(

Rara said...

ain • Ya Allahhhh ! sedihnya kalau hilang ! Kalau mati tu tak apa lah kot sebab tahu lah dia mati . Kalau hilang macam tak puas hati , macam kucing i :(

nurLIYANA said...

rara kalau nak tahu yana pon nangis tau bila hamster yana mati.
yela lah ari2 kita main n dia.
bg mkn.mandi.
mana lah xsyg.
dh la comel plak tu.
mse dia mati tu dh lah nk raya thn lps.sedih gila.menangis xingat ape dh.haha.kelakar gila.now yana dh dpt hamster br yg lagi comel n manje.yg ni pon tkt mati gak.huk3.
yg br ni mmg bela dr kecik lg lah byk kasih syg yg yana bg.eceh.

wah!pnjg lak.haha.

pistt!rara bak skit murtabak megi tu.

Rara said...

yana • haha . rara pun pernah bela and pernah jugak alami hamster mati ni . tapi masa tu sedih sikit je . tak kisah sangat . rara kurang sikit dengan hamster , but kalau kucing rara yang hilang tu , memang sedih sangat sebab dia hilang secara tiba2 :(

ceh . pergilah masak sendiri . pemalas heh ! =D

Cujie said...

I need diet... nnt badan ku montel
seme lariksss... lagipun akak geram tgk baju kekecik... tapi akak tak muat nak pakai...

Rara said...

cujinana • yes yes . meh transfer lemak dekat i :P wek

nurLIYANA said...

yana punya membesar oh dulu kecik mcm gebu tu lah skg dh mcm tikus.haha.mungkin rara pny baka kecik kot.ceh...huu.

bkn malas nak jugak rasa rara masak.macam sodap je.

chipsmore said...

nk resipi murtabak megi!!! siyesly...t wat entri sal care2x nk wat murabak megi ea..da siap..gtaw sy ea..hehe ;)