Thursday, July 16, 2009

Mak Nenek


Semalam, seharian I keluar tau You all mesti perasan lately ni
shoutbox I sunyi sepi je. Ada message pun setakat dua, tiga message.
Hehe. I busy you know Eceh. Semalam I keluar dengan Mama, pergi
Jabatan Imigresen Malaysia dekat Wisma Persekutuan, Johor Bahru.
Tempat tu agak jauh dari rumah, ambil masa 45 minit untuk sampai.
I pulak tak berani nak drive menggila sebab I pergi awal pagi so macam
mengantuk sikit sebab tu kena berhati-hati. Well, I kan bawak Mama
tersayang. Hehe. Bila dah sampai tempat parking macam kecoh sikit lah
mulut I ni sebab carpark tu gila sempit @!%^*# Benci betul I



Ini Wisma Persekutuan building Actually, tempat buat passport
dekat sini, seriously tak ramai orang. Kalau buat dekat Shah Alam or
mana-mana dekat KL, ramai sangat sampai rasa nak sesak nafas lepas tu
boleh jadi warga emas sekejap sebab tak larat macam mak nenek dibagi
peluang buat passport terdahulu sebelum orang lain. Konon kasi chance. Haha


Me my mom tunggu dekat satu taman yang agak bosan.
Bila dah cop jari, ukur tinggi, make RM300 payment, kena tunggu
dalam masa dua jam sementara passport di proses. Amboi lama kan
Masa tu lah, Mama cerita zaman kecik-kecik. Kisah family Mama masa
Mama berumur 12 tahun. Macam-macam lagi lah. Buat rasa terleka
dah nak dekat 3pm. So masuk building tu balik. Rasa macam pelarian
sekejap ke sana sekejap ke sini. Kenapalah lama sangat masa proses


Masa menunggu dalam building, Kak Cujinana pulak call. Sibuk kan
Haha. Ini semua gara-gara CPF arwah Abah dekat Singapore yang
belum selesai lagi. Arwah Abah dah meninggal about 2 years, tapi
masih ada urusan yang belum selesai. Apakah Bukan we all yang
lambat. Tapi government dekat sana cerewet, mintak macam-macam
dokumen. Bila nak ambil surat Faraid from Malaysia pulak, kena charges
around RM550. Melampau So we all terpaksa ambil surat Faraid from
Singapore terus. Charges only $34. Yes, lebih murah


Bila passport mula diproses, resit dibagi. Resit ni lah kena letak
dalam box sebelum penyerahan passport. Mujurlah sekejap je letak
dalam box, nama pun dipanggil. And yes, I dah ada international
passport persendirian. Lepas ni I keluar masuk Singapore macam
pergi KL only Hehe. Tapi tak boleh selalu, nanti rindu Syafi.
Dah lama sebenarnya kitaorang tak renew passport sebab asyik
buat passport group. Hehe.


Handphone Mama yang Motorola L6 dah buat hal So semalam
after balik rumah, singgah pergi beli new handphone. Mama dah
lama admire handphone ni. China mobile like my Kitty phone jugak.
Harga sangat best. Ada TV, ada FM, 8.0 mp camera touch screen.
Oh, paling penting, dual simcard, dual standby. Itu penting.

Okay darlings, itu sahaja untuk hari ini. Babai

17 comments:

Mieya said...

Kak Rara tetap comel okay.
Rase nk je cium² pipi tu.
Haha.
:P

Cujie said...

wah emak tercayunk pkai phone baru...
brape ratus hengget tu... canggih mak aku...

weh sampai hati ko kata akak cute ko ni sebuk... hah bila nak touch up kan blog aku jadi lebih cute miut letak bear bebyk sikit. bear yg comel mcm tuan dia... PLeaSe I'M BeggInG U!!!

Rara said...

mieya • amboi bodek ke apa ni ? hihi

btw mieya , i will miss you :) good luck for ur trial and good luck for your spm !

Rara said...

cujinana • ehem berapa ratus ? murah ok . nanti pergi tanya ma sendiri . bluwek =P

ahh touch up touch up nanti dulu . tak ada mood sekarang . nak jumpa haikal & alesha !

Ynn. said...

wahhhh syg berape ratus hp baru mama u? mcm best gila okay. cpt share harga die hihi. btw u dgn mama mmg comel betul lahh.

wahh busy lahh u skrg hihi :P

Rara said...

ynn • hihi . murah je syg . seriously semua orang pun mampu gila beli tau ! =P mama i memang comel tapi i comot macam biasa sebenarnya :(

hihi tu lah , busy betul . naik rimas i . sebab penat tau ;(

syafi N rara said...

lawa nye ayg capt pix ngan mak , comel sungguh ..

ayg2 , lawa la nset mak , 8MP 2 ...
nak jugak nak jugak :P

heheh ...

i love you syg , syg ayg sgt3 taw ...
muwah muwah muwah

Rara said...

my future husband • hihi :P like mama, like daughter . ecewah .

lawa kan ? esok bb godeh lah . mintak dekat ma . hihi .

i love you too yang . thankyou sebab sayang dekat ayang tau :) im happy to be beside you .

syaza. said...

eehh. best nyer dapat keluar masuk sinapore all the time.

i dah lama tak gie sane. last ie masa sek ren now dah 21 yrs old. aishh, lama sungguh. best xx kat sane? hows the shops there?

babe, i pun dah start colllect brooch. ahhaha. tgk ur brooch sangat cantik/ baru i post kat blog gambar my collections. but i still tak jumpa hk nye. aishh.

hehe. nice handphone. mahal x? hehe

Rara said...

syaza • hihi dalam masa terdekat ni insyaAllah akan pergi singapore . itupun tak confirm lagi =P

shops ? hihi . i love bugis junction so much ! and and ada shopping complex woodlands area , ya Allahhhhh ! best tau !

jom lah kita tukar-tukar collection , nak tak ? hee . nanti boleh lah i borongkan brooch HK untuk u !

hee . murah lah dear, just around RM500 with 2G MMC :)

Lisa said...

Comel la mama rara pakai hp hk tuu..

Dah lama tk renew passport. huhu tak de plan nak g oversea lagi.. nanti2 la utk honeymoon huhu

murahnya hp tu rm500 je.. sooo worth it hehe

Mieya said...

Aww, i will miss u too sista :(
Thanks youu btw.
*ilysm :-*
Mesti mieya akan rindu kak rara sgt².
Kalau mieya rindu nnt mieya text kak rara eh.
Sedih tau takleh nk online slalu.
Haihh.

Putri Alissa Syakilla said...

Hai Kak Rara..
Pasnie selalu lah singgah ke singapore yeh?i setahun skali singgah sane ot.Tem raye salu g sane;)

Rara said...

Lisa • hihi mama pakai lagi comel kan ? okay , sedih gila macam ni T______T

eh eh , Lisa renew la passport , nanti kita buat trip sama-sama. haha . honeymoon jom . kah kah kah :D

Ynn. said...

mak nenek i rinduuu u laa

:P

wahhh rm500? okay laa ey mcm mane nk dpt dkt kl ni huk :((

huney_wawa said...

rara,,
taw skunk u bz segt kn,,,
anytyme lh u ada masa leh ajar i mcm ner nk wat cute2 emoticon tu erk???
plss,,
i dh carik2 tp x jumpe gak,,
anywy bile2 masa u free lh erk,,

Rara said...

huney wawa • dear insyaAllah , tak janji tau :) but kalau u nak try , cuba download dulu paint shop pro . or u can google . eh , dekat glitter graphics pun ada sikit =D