Saturday, August 29, 2009

Tutorial : Memasang butang subscriber feedburner



Sejak I letakkan button subscriber feedburner, ramai juga
yang direct message di twitter, email ada juga yang call
bertanyakan cara mendapatkan button tersebut. Actually, I pun
menghadapi kesukaran pada awalnya. I cuba googling tapi I belum
menjumpa lagi tutorial tersebut. I harap dengan entri tutorial ini akan
dapat membantu bloggers yang masih tidak tahu cara mendapatkan
button subscriber seperti di bawah :



Button ini boleh diperolehi hanya jika anda memakai XML layout.
Button ini tidak sesuai untuk classic templates sama sekali. Nanti
anda akan faham kenapa ia tidak berfungsi pada classic templates.
Selain itu, anda juga wajib mempunyai account email google; gmail.
Log in ke account gmail anda. Selepas itu, anda boleh click pada link
ini. Anda akan menjumpa satu halaman kotak seperti ini :



Masukkan url blog anda JANGAN tick pada I am a podcaster seperti di atas.
Click button Next tersebut untuk mengesahkan. Jika anda pengguna
classic templates, pada peringkat ini sahaja anda tidak boleh lepas
untuk mengesahkan kerana feedburner tidak dapat detect blog anda.



Jika url blog anda disahkan, anda akan menerima paparan seperti
di atas. Teruskan dengan meng-click button Next.



Pada kotak Feed Address, feedburner akan keluarkan words
yang agak susah untuk kita hafal. Jadi, kita boleh tukarkan word
tersebut mengikut citarasa masing-masing. Seperti contoh,
I menggunakan 'suzikhai'. Lebih mudah jika anda meletakkan
nama url blog anda. Senang ingat. Selepas itu, tekan button Next
click pada 'Activate Feed!'. Anda boleh pergi semula
ke link ini, click pada link yang ada. Satu lagi paparan stats akan keluar.



Click pada Publicize pilih pada FeedCount.



Pada ruang Your Chicklet, anda boleh melihat seberapa ramai
readers blog anda. Anda boleh memilih sama ada mahu jenis
static mahupun animated. Anda juga boleh memilih warna ikut
kesesuaian blog anda.



Setelah selesai memilih warna jenis button anda, copy ( CTRL + C )
codes yang terdapat di dalam box codes tersebut.



Pergi ke Dashboard > Layout seperti gambar di atas.



Pada page element layout anda, tambah gadget dengan click
pada 'Add a Gadget'.



Pilih HTML/JavaScript gadget.



Paste kan ( CTRL + V ) codes yang telah di copy tadi.
Selepas itu click button save. View blog lihat hasil.
Selamat berbutton subscriber

14 comments:

Mieya said...

Eh dulu mieya ade tp skrg dah takde.
Huu.
Act ape function benda ni eh kakrara?

Rara said...

Mieya

Ehh kenapa delete pulak ? Best apa ada benda tu . comel je letak dekat belog . hihi . fungsi dia :

# Mengira berapakah bilangan pembaca/subscriber untuk blog

# Tools untuk Podcasting

# Boleh memasukkan Iklan Google Adsense kedalamnya

# Memaklumkan pd enjin carian blog setiap kali anda ada post yg baru

# Menggabungkan sekali dengan akaun Flickr, Amazon & feed dari Delicious

Ynn. said...

fuhh i pn kdg2 confius dgn feeburner ni hihi :P

hoi dh jadi cikgu feedburnerr :P

shima said...

heheh.rara.tetibe i jadi terer lak wat benda nie pas bace ur entry.tq beb.weee.

Rara said...

Ynn

Aah kadang-kadang dia kurang , kadang-kadang naik . sebab dia ikut bilangan visitor setiap hari kan ? ke camana u rasa ? :P

hihi bukan jadi cikgu lah . i cuma ajar mereka yang belum tahu . sebab masa i cari button tu pun mengamuk2 sebenarnya :')

Rara said...

Shima

Dear, alhamdulillah . You faham kan ? I takut ada orang tak faham je . sebab tu buat semua print screen tak nak tertinggal satu pun . welcome dear . i cuma tolong . happy bila ada yang guna YEY

eykameow said...

murah rezeki u kongsi ilnu dgn org :)

Rara said...

Eykameow

Aminnnnnnnnnnn !

:)

MIRA said...

nk tnye soklan tp ade org dah tnye.
psl ape function mnde nih.

tp still xphm jugak. ngee :P

Rara said...

MIRA

cuba guna dulu . tak rugi ponnnnnnnnnn =P

Mieya said...

Err still tak faham.
Aww aww :P

Rara said...

Mieya

Aik kenapa tak faham ? T___________T pakai jelah . best apa .

sue sue said...

rara, sue ada amik nih tau? sori ta minx izin dulu. i tatau u on ke tidak. huu, btw jd byk koleksi blog i. hee. tengs oke? =) u baik ohh

sue sue said...

rara, sue ada amik nih tau? sori ta minx izin dulu. i tatau u on ke tidak. huu, btw jd byk koleksi blog i. hee. tengs oke? =) u baik ohh