Thursday, October 29, 2009

Goodbye parents in law selepas berkahwin?



rasanya, entri ni i buat untuk syafi tapi apa salahnya kalau orang lain nak jadikan entri ni sebagai inspirasi pada masa akan datang. hihi. tapi siapalah i sampai nak suruh orang lain berinspirasikan entri-entri i. honestly, bila dah bercouple dengan seseorang, sesuatu yang kita harapkan adalah restu dari kedua-dua belah pihak keluarga. of course kena pandai ambil hati orang tua pasangan kita kan?

tapi yang i pernah jumpa setakat ni macam-macam ragam jugak. masa couple, hari-hari pergi jumpa future parents in law pun tak apa. bukan setakat tu, setiap bulan sanggup belanja future parents in law makan besar. sanggup lah buat apa je janji dapat menangkan hati orang tua pasangan dia tu sampailah dapat jadikan anak mereka sebagai isteri.



bila dah jadi isteri? first thing i harapkan, syafi tak akan lupakan keluarga i apatah lagi membelakangkan keluarga i. apatah lagi bersikap dingin atau tak mesra dengan mama. maybe masa belum kahwin, still segan, itu lain cerita. tapi please. nanti dah kahwin janganlah segan sangat sampai nampak macam sombong.

lagi satu, paling penting. janganlah nak kurang ajar atau nak tinggikan suara dekat parents pasangan. apatah lagi bila parents in law tu bagi ayat berkias macam contoh;

"kipas syiling ni berhabuk sangat dah" -ini bermakna parents in law minta tolong menantu dia tolong lap kan T_________T takkan tak faham? dungu sangat ke?

lepas tu you guys dengar parents in law you guys cakap macam tu, please lah jangan buat tak dengar. macam annoying. for sure parents in law akan kecil hati and boleh menyampah dekat you guys masa tu jugak. perasaan orang tua ni sensitif. so kalau parents sendiri you guys tak boleh nak jaga hati, jagalah hati parents in law. macam mama i selalu pesan dekat i;

"emak atau bapak mertua tak sama dengan emak bapak sendiri. kalau emak bapak sendiri, dia dah bela kita dari kecil, dah tahu baik buruk kita, apapun tetap darah daging. kalau emak bapak mertua, kita kecilkan hati diaorang, susah lah hidup"

and lagi satu, masa couple wah wah bukan main lagi kalau boleh setiap hari nak jumpa future in law. hati berbunga-bunga bila dapat jumpa future in law. bila dah kahwin, isteri pergi jumpa emak ayah dia, bukan main payah you guys nak bawak. alasan memang banyak. macam tak best lah kan? once parents in law dah kecil hati dengan kita, macam tak berguna lah kan?

perempuan pun. bila suami you guys macam dingin dengan ahli keluarga, apa salahnya tegur? bukan derhaka pun kan? tegur secara baik, insyaAllah boleh jadikan hidup you guys lebih bahagia. i belum berkahwin, maybe tak layak nak cakap hal macam ni, tapi i rasa macam annoying bila orang dah berkahwin, terus bersikap dingin dengan family in law.

orang kata, berkahwin ni untuk mengembangkan silaturrahim antara keluarga. nak membesarkan lagi ahli sesebuah keluarga. tapi kalau dah macam ni punya perangai, macam baik tak payah kahwin, kan? syafi, please take note. when i said this is about our future, itu bermakna i serious.

12 comments:

ellenyna said...

btol la pe mama rara pesan tu.
mesti kene jaga hati kedua2 belah pihak okayy. :D
diharap syafi dapat menjaga fmly syafi dan rara dengan baik.
amin.

Rara said...

Nyna

hihi. betul, kan? T________T betul, jaga hati kedua-dua belah pihak. jangan jadi plastik sebelum kahwin baik-baik lepas kahwin macam apatah je.

enyheartsdiamond said...

u jemput i kawen nt;)

Rara said...

yela,wktu lom kwin bkn maen jge lg kn..ble dh kwin,tros lpekn..sb dh dpt..tula die sbnarnye..tp insy,kalo kte pndai bntuk psgn,mgkn xkn jdik mende cmni kot.. :D

Rara said...

Eny

yes dear. im sureeeee =)

Rara said...

Sara

hihi. betul. sebab dah dapat T_________T kita memang kena bentuk pasangan kita and kita kena tegur jugak kan if jadi macam ni, mana boleh diam je kan? =P

cik eykameow :) said...

rara , i pown! i pown! jemput aww.. i pgi bsame-sme enyheartsdiamond ^__^ hee.

Rara said...

Eyka

dearrrrrr lambat lagi lah. tahun depan tau. but i akan jemput, insyaAllah.

queenlyana said...

Mak I pulak pesan :
Perempuan bila dah kahwin , suami jadi manusia nombor satu dia kena taat, mertua jatuh manusia nombor dua dan lepas tu baru ibu bapa sendiri. Tapi ramaaai sangat perempuan tak tahu / tak perasan tentang benda ni. Bila dah kawin, mak dia lah nombor satu, ayah dialah nombor satu. Siap membelakangkan suami pulak tu. (sesetangah lah, bukan semua..)
cuba check dengan ustazah / ustaz semua mengenai kedudukan perempuan selepas bersuami. If kakak salah betulkan ye adik rara.

lelaki pulak lain : Mak ayah dia tetap nombor satu dan jadi tangunggjawab dia. So dia kena didik isteri supaya taat dengan dia dan hormat pada ibu dan bapa dia. Isteri juga kena paham dan tak leh ambik mudah benda ni sebab tanggungjawab suami pada ibu bapa dia adalah sampai bila2. Once kita dah jadi isteri dia, mak ayah kita dah jadi rangking selepas mak ayah dia.

Sebab tu lah kita kena cari suami yang boleh bertolak ansur dengan kedua-dua keluarga. Baik mak ayah dia mahupun mak ayah kita.

Tapi yang eloknya, hiduplah secara harmoni kedua-dua keluarga baik belah suami baik belah isteri. Kena tahu tanggungjawab masing-masing. Cuma dari segi hukum (setakat apa yang akak paham lah kan..) macam tulah turutan dia.

**tetiba datang bagi motivasi keluarga dengan rara ~ tumpang lalu yang..

Rara said...

Kakak Lyana

seriously kakak memang betul. tapi kalau lelaki tu, nak isteri dia hormat orang tua dia and dia pun hormat orang tua dia, tapi dia macam acuh tak acuh dengan parents isteri dia, berdosa jugak kan? T______T alasan dia 'segan' sebab agama Islam ada batas untuk bermesra sesama ahli keluarga. kalau macam tu, kenapa dari dulu (sebelum kahwin) tak ada alasan macam tu? rara just tak faham. ada lelaki pentingkan diri and riak bila dengan mertua dia.

queenlyana said...

Mertua macam ibu bapa kita jugaklah. Kalau something happend pada marriage tu dan tak kekal lama, mertua kita tetap mertua kita. Tetap tak batal air sembahyang dan tetap tak boleh kahwin dengan mertua. Kot lah, dah putus dengan anak, nak kahwin dengan emak pulak kan.. hahaha mana boley...!

Hubungan mertua + menantu ni memang ada mcm2 history. Yang ngeri2 pon ada. Tak perlu lah nak rapat giler babeng ke apa sume tue.. Yang penting jangan lupa tanggungjawab pada mereka dan hormat mereka sampai mati. Jom sama2 berdoa semoga dijauhkan dari masalah hubungan dengan mertua nih.. Untuk rara, untuk kakak & yang lain juga. Aminnn.

** kakak ni kalau kena dgn benda yang akak suka nak bagitahu orang, memang berjela-jela lah akak punya komen. hihihih sorry ye rara..!

Rara said...

Kakak Lyana

terima kasih kakak and rara harap kakak akan menjadi menantu yang baik untuk parents abang faiz. and abang faiz pun sama nanti :) amin.