Thursday, October 29, 2009

Kenapa lelaki tinggalkan perempuan?



sometimes, perempuan selalu merungut tak puas hati bila ditinggalkan boyfriend. dia kata tanpa sebab, lelaki tu angkat kaki daripada cinta. bila fikir-fikir balik macam tak logik, kan? i pun tak perfect, seriously i memang selalu ingatkan you guys, i memang tak pernah perfect. kita semua tak pernah perfect. tapi setiap apa yang berlaku mesti ada sebab. maybe kalau you guys pernah ditinggalkan lelaki and you guys tak tahu apa sebabnya, lepas baca entri ini, you guys akan tahu. and boleh lah perbaiki diri kan?
  • kuat membebel
lelaki, i nak bagitahu, perempuan memang kuat membebel mengalahkan bunyi air dijerang dalam cerek dah masak. kalau salah seorang dari engkau yang dapat perempuan tak kuat membebel, itu kira nasib baik. hadapilah kenyataan, perempuan memang tak lari dengan sikap kuat membebel. perempuan, please please please, kalau nak hubungan you guys tu kekal, kawal sikit mulut and berhenti merungut like mak nenek. lelaki memang anti betul dengan perempuan kuat membebel. lebih-lebih lagi bebelan tu secara kasar.


  • kaki kritik
apa yang boyfriend you guys buat, semuanya salah. sikit-sikit nak kritik, sikit-sikit nak hentam. tak ada langsung bagi semangat atau pujian. sesekali bagilah pujian atau kata-kata semangat bila boyfriend you guys tu bercakap pasal impian, kejayaan atau kisah suka duka. kalau asyik nak kritik sampai bila-bila pun tak akan bahagia lah. macam musuh dalam selimut lah kan.
  • queen control
masalah ini. i sendiri pun terasa. hihi. nak control tu boleh, tapi berpada-padalah. fikirkan dulu baik buruk dan akibatnya. jangan nak main control je. kalau betul lelaki tu salah buat sesuatu perkara, you guys cuba tegur secara baik and minta dia jangan buat lagi. jangan terus bagi tekanan. lelaki benci perempuan yang suka menghadkan kehidupan dia. nak buat itu tak boleh, ini tak boleh. hal keluarga pun nak masuk campur, melampau lah kan?


  • gedik
lelaki alergi dengan perempuan gedik? betul ke? kalau yang ini, i cakap awal-awal, no comment. heh. maksud i, macam manja-manja sayang, tak apa kot? kalau menggedik tak tentu pasal, nak melengeh-lengeh dengan lelaki twenty four hour, itu baru gedik. sikit-sikit nak merengek, sikit-sikit nak menangis. mula-mula bercinta, bolehlah. dah cukup masa, nanti lelaki kata "selamat tinggal julietku" apa you guys nak buat? please ingat, lelaki lebih suka perempuan yang pandai berdikari sendiri.
  • demand
heh. semuanya nak, semuanya nak. kalau bercinta dengan anak datuk, tan sri atau vvip tu tak apalah jugak. bercinta dengan orang yang biasa, nak demand lebih. merengek nak iphone, merengek nak macbook, merengek itu merengek ini. kalau lelaki tu setakat kerja tukang kira garfu dengan sudu sama ada cukup atau tak dekat restoran mak cik rosnah tepi jalan, macamana nak kasi semua tu? jangan mimpi lah.
  • comot
macam pernah ada dalam entri i dulu. dikategorikan sebagai selekeh and tak pandai jaga penampilan. sampai lelaki pun malu nak kenalkan dengan kawan-kawan. dah lah selekeh, macam busuk pulak ke, badan berbau ke. cili melekat dekat celah gigi lepas tu senyum habis nampak semua, memalukan lah kan? cubalah jadi orang yang pentingkan kebersihan and penampilan diri. penting sangat-sangat.
  • suara
ehem. cik adik manis yang lagi ayu dan anggun semua, suara tu jaga lah sikit. kalau suara dah jadi macam lelaki maskulin, macamana boyfriend you guys nak buat bini? takutlah dia nanti. kalau gaduh, suara dia biasa je, suara you guys yang mengaum sampai selang tiga empat buah rumah pun boleh dengar. kita sebagai perempuan, jagalah sikit keayuan suara kita. tak perlulah buat-buat suara lembut, sekadar jangan bercakap dengan nada suara yang tinggi macam nak bercakap dengan orang pekak tu sudahlah.
  • tiada pendirian
macamana nak hidup kalau tak ada pendirian? tegas pada diri sendiri. walaupun lelaki suka dengan perempuan yang selalu membenarkan percakapannya, sometimes you guys kena tegas juga. mana yang you guys rasa kurang tepat, bersuaralah dan menegakkan pendirian you guys tu.

haa. so lepas ni jangan cakap "dia tinggalkan aku tanpa sebab..". kadang-kadang lelaki tinggalkan perempuan, dia malas nak bagitahu alasan. sebab lelaki tahu, perempuan susah nak terima alasan-alasan macam ni.


11 comments:

Cik Mira said...

gedik tu i setuju. so far rmai lelaki tak suka dgn pompuan gedik
dorang kte pompuan gedik utk stock dorng maen2 kan aje. cuci2 mata
then blah la.
nak bwt bini?
sori katenye..

Rara said...

Cik Mira

hihi. betul sangattttt. macam lelaki lelaki yang dekat klcc, dekat timesquare apa semua tu, semua lepak dengan perempuan gedik-gedik, hot-hot, seksi meksi terkinja-kinja, but diaorang just for fun je. bukan stock nak buat bini pun kan? macamana pun lelaki suka dekat perempuan seksi, dia akan tetap pilih perempuan sopan untuk jadikan isteri :D

♥miszluna™ said...

die tggl kn i sbb die nk bebas

i mmg ske control
i control sbb xnk cite dlu ber-ulang..
die curang bile i x control.

Rara said...

Huda

kebebasan tu perlu. tapi kena ada batas. tak boleh lalai. i pun control jugak huda, tapi kena ada cara, okay? jangan sampai dia rasa apa yang dia buat semua tak boleh. kalau dia curang bila u tak control, itu maknanya dia dah tak perlukan you kot? T____________T sorry tapi macam you kena settle lah dengan dia. tanya betul2 if dia still nak dekat you atau tak. if dia kata TAK; just let it go and move on :)

tripleDOUBLEeu said...

sys rara , ade ta sebab knp PEREMPUAN tinggalkan lelaki ? :D

Rara said...

tripleDOUBLEeu

hihi. cuba tengok sini

ellenyna said...

rara, i demam pun masih nak pegi blog you. i suka entry ini.
erm.
ape pun, so far, i tak ada ciri2 di atas tu. heheheh ^_______^"
teringin nak jadi queen control, tp tak dapat la pulak.
teringin jadi comot, tapi rasa x hot lak.
teringin jadi kuat bebel, tp berapa pandai susun ayat. :P

Rara said...

Nyna

kiranya ini comment dari orang demam ye? hihi (pakai mask siap-siap) eceh. kidding. thankyou sebab sukaaaaaa! =9

serious tak ada satu pun? okay good. if tak ada jangan mengada nak buat ada. kekalkan macam tu and insyaAllah akan kekal sampai bila-bila!

chipsmore said...

ahaha..setuju...
yang gedik tu memang pon...laki suka perempuan yang gedik...gedik dengan dia je..tapi bukan yang jenis TERGEDIK GEDIK...hehhh..rasa cam nak terajang je perempuan macam tu..haha

Rara said...

gedik? dowg nak y gdik tuk wt maen2 je kot..y tuk bini,ofcoz nk y tbaek kn..man alwys like dat.. :D

Aidi-Safuan said...

wow!!! nice 1
hihi...kalo gurls nak tahu more about lelaki,better tgk "the ugly truth".

lelaki plak kalo nak tau aper gurls nak, boleh la tgk "what women want".hihi