Thursday, October 15, 2009

Tips berkebaya Ep1



you guys ada pasang niat untuk berkebaya? tapi takut? come on. yakin pada diri sendiri. bertudung? bukan satu masalah. you guys boleh menggayakan kebaya sebagai busana Muslimah. i think kalau tahu cara, mesti you guys nampak hot. jom check it out!



tips berkebaya untuk wanita bertudung
  • rekaan kebaya mestilah disesuaikan dengan usia, bentuk badan and ketinggian you guys lah kan. jangan sampai you guys nampak tenggelam dalam kebaya yang over labuh atau sarat dengan renda or labuci.
  • untuk tampil lebih muda macam i, ehem. pilih kebaya yang tak over labuh and longgar. renda secara sederhana menghiasa bahagian lengan atau bawah baju dah cukup. untuk yang dah berusia, ehem jangan tak mengaku. boleh gayakan kebaya labuh dengan corak sibar yang lebih berat bukan sarat ya.
  • kalau nak pergi majlis waktu siang, pilih kebaya warna pastel dengan fabrik lembut beralun. contoh. sifon and sutera. warna gelap dengan lip lap lip lap bergermerlapan lebih manis kalau you guys pakai untuk majlis waktu malam. kalau nak glamour macam zaiton sameon, pilih kebaya bahan organza, broked or renda perancis ditatah batu-batu diamonte. fuh. malatops you guys.
  • gaya semi formal tak semestinya memadankan kebaya dengan kain, boleh juga digayakan dengan skirt labuh ya ataupun palazo gitu. pilihan warna mestilah lebih gelap daripada padanan kebaya.
  • bagi si manis pemakai tudung macam liyanaa.com. pilih kebaya yang jatuhnya melepasi pinggul ya. kalau kebaya sarat dengan renda, padankan dengan tudung polos atau bercorak sederhana. tentukan color yang sesuai antara tudung dengan kebaya, penting. hati-hati dengan corak tudung and deko pada kebaya.
  • guna aksesori yang sesuai dengan warna serakan pada kebaya you guys yang hot ya. pilihan clutch, high heels, atau sandal tidak semestinya sedondon dengan baju, sekadar ada sedikit sentuhan rona dah cukup. untuk lebih selamat, pilih je aksesori warna hitam.

credit : intrend. mahu lebih banyak tips? langgani intrend sekarang di kedai majalah berdekatan. jengjengjengggg
cakap seksi : ini baru episod pertama :P

16 comments:

Kennee said...

lolz...u baca intrend... so promoting untuk mereka la tu... ada dapat komisen tak? XD
Btw, nanged ya post on innit and also clicked on ya ads... ^^

dAyah said...

kak rara,

susah la nak cari saiz kebaya "XS"
T____T

Haneem said...

dh 2 thn by raya i kebaya.
tp dis year pny kebaya kurang best sbb tlbh bsr.
slh i jgk sbb x sukat bdn awl2.

i xde plk rs malu utk pkai kbaya wlpn i oversize.
ada sorg my housemate malu nk pkai kebaya2 ni.
dia kata bdn dia bsr.
tp hakikatnye i lg bsr bsr bsr lg dr dia.
n faktor len mak dia xkasi.
mak dia ckp sdr diri awk tu bsr.
kesian dia.

Nabila Nizam said...

kebaya memang hot . haha

Rara said...

Dayah

betul. susah. kena tempah je =.=" benci kan? kakrara pun.

Rara said...

Haneem

kebaya best kan? i ada beberapa kebaya and semua i suka sebab dah bertahun-tahun buat tapi boleh pakai lagi tak tahu macamana hebatnya tukang jahit tu buat.

eh eh apa pulak nak malu. oversize pun ada hak untuk mencantikkan diri. kesian kawan u tu :/ i ada tips episod dua pasal berkebaya bagi orang berbadan gempal. tapi takut lah nak buat :(

Rara said...

Nabila

betul. kebaya hot :P

Haneem said...

tulah.
xramai tkg jahit yg btl2 blh jahit kebaya dgn hebat.
ms mula dtg srwk dl,
my mom slalu hntr bj dia kt sorg tkg jahit ni.
ishhh.
tkg jaht tu mmg xpndai.
bt ngam2 je.
now xleh pkai dh.
kn syg.
then my mom xhntr dh bj tu kat dia.

eh,
knp nk tkt plak??

Rara said...

hihi tu lah. kena pandai pilih tempat kan. kalau bernasib baik, bukan setakat dapat yang hebat, harga pun tak mahal sangat :) baju kebaya tak boleh nak buat ngam sangat dengan badan. nanti tak selesa. and tak boleh pakai lama kan.

i takut nanti orang marah ke apa ke :/

nur-al-AIN said...

kebaye ni mmg xcantik kalau beli dh siapp...kene tempah ikut bdn sndri, baru best.. cntk, cunnn sehh

Rara said...

Nur Al Ain

aah kan. kalau beli dah siap memang tak selesa kan. tak ikut badan kita. lagipun kalau beli ikut size macam S, M, L tu tak semestinya muat dengan kita. kadang2 tailor buat besar lah kecik lah. hihi :P

chipsmore said...

tak best la pakai kebaya...x macho..pakai bikini la baru HOT..huakakaka :D

Rara said...

Chipsmore kejap ada kejap tak ada :P

hihihihi bikini memang ah HOT. tapi kalau kebaya tu pon HOT jugak. kena bukak-bukak sikit la wahahahaw :P

ellenyna said...

kebaya mmg look hot rara. tapi

-____-

i terlalu kurus

dan ketinggian i cuma 157cm

dan _____mcm papan je pakai___

sedeyy

Rara said...

Nyna

hahahhahha rara pun. berat rara 34.5kg je. and tinggi 156cm. nyna? but siapa kisahhhhhh? rara nak pakai, rara pakai je YEY :DD

ellenyna said...

laaa, ringannnyee rara!
nyna 39kg je. cewah (ni sesi bertanye berat ke)
ahahha tu la, nyna penah pakai beberapa kali je. hhahaha mmg cantik kalau pakai dengan heels. sexy aww