Wednesday, October 7, 2009

Tips kamu mesti rancang sebelum dia curang atau dikebas!



hai korang, pernah tak terfikir kalau boyfriend atau tunang atau suami curang? takut kan? kadang-kadang kita menjadi sangat berhati-hati bila fikir hal macam ni and boleh buat kita macam bendul pulak kalau tak pernah fikir hal macam ni. benda macam ni kena hati-hati tau. jangan fikir yang boyfriend korang paling terbaik sampai tak sanggup nak curang atau apatah. kalau betul boyfriend korang terbaik, for sure lah ada perempuan gatal yang nak mengorat dia. so baik korang ikut tips ni if korang sayang hubungan korang tu aww :P



  • teliti kelebihan dan cari kelemahan diri sendiri
pandang cermin dan tanya diri secara jujur ; korang pernah tak berusaha memperbaiki diri sendiri? korang bangga tak dengan kelebihan yang korang ada? cuba belajar mencintai diri sendiri dulu sebelum mencintai orang. means, korang akan jaga penampilan sampai forever. ada jenis perempuan yang tak suka jaga penampilan; selekeh sampai boyfriend rasa malu nak kenalkan dekat kawan-kawan. masa baru-baru couple bukan main cantik, bila dah couple malas nak cantik-cantik. mana boleh kan? (-____-")

  • fahami isyarat dari renungan mata
dulu, renungannya mungkin dibara cinta, tapi sekarang, pandang pun dah lain, macam harimau nak telan mangsa! cuba fahamkan signal dari mata dia, contohnya dia nak korang gosok baju kerja dia lebih licin atau korang perlu lebih cekap memasak atau pun dia nak bagitahu korang yang dia dah bosan tengok korang asyik pakai baju yang lebih kurang setiap hari.



  • yakinkan si dia bahawa korang pasangan sehidup semati
perah otak dan fikir kenapa korang dan dia mesti saling berdampingan hingga akhir hayat? kalau korang sama padan, korang kena yakin yang korang hanya boleh bahagia dengan dia and dia pun hanya boleh bahagia dengan korang. korang kena buktikan dekat dia yang dia tak boleh hidup tanpa korang. contoh syafi heh, i bukan nak bangga ke apatah lah kan tapi i tahu dia tak boleh hidup tanpa i. i dah beberapa kali tinggalkan dia untuk beberapa hari and i pergi singapore, hidup dia macam orang tak tentu arah okay. serius.


  • lelaki tak suka berdampingan dengan perempuan yang macam emak dia
hentikan sikap suka membebel like mak nenek kebayan sebab benda ni buat lelaki bosan. perangai macam ni yang sama dengan emak dia atau pun emak dia sendiri tak suka membebel tiba-tiba korang suka membebel, mesti dia rimas T__________T kalau ada benda yang tak puas hati, slowtalk and bincang perkara tu secara matang dan memahami :D

  • mesra dengan ahli keluarga pasangan
ini penting. orang kata, before korang sayang pasangan korang, korang kena sayang family dia dulu. ambil hati parents dia, siblings dia. buat family dia sayang korang, contohnya dari segi kelembutan, dari segi memasak atau pandai buat kerja rumah. kalau korang dah ikat family dia dengan cara yang positif, maknanya dari situ korang dah ikat pasangan korang supaya lebih susah dia nak tinggalkan korang untuk perempuan lain.


  • pastikan si dia sibuk kerana perkara-perkara yang korang tahu
benda ni bukan bermakna control. tapi kalau boleh, ambil tahu ke mana dia pergi, dengan siapa dia berkawan. jangan jadi cengeng. kalau korang biar dia sebebas-bebasnya, means korang tak kisah kalau dia dikebas. bila dia busy macam orang gila, korang kena lebih peka untuk tahu aktiviti yang dia buat.

  • cemburu
tunjuk perasaan sayang korang terhadap si dia dengan cemburu manja. jangan cemburu buta sampai tahap melampau. perasaan insecure itu perlu ada and korang kena susuli dengan 'mengikat' si dia dengan bijak.

  • true colors
walau apapun true colors korang dengan dia, hitam putih, kelabu atau belang-belang, berazamlah untuk tonjolkan peribadi terbaik dan paling mulia; bukan jadi hipokrit. jadi diri sendiri. bila dia tahu korang yang terbaik, dia tak akan sampai hati nak curang sebab dia sedar betapa beruntung dia memiliki korang tau.

peluh ketiak : muhammad syafi kalau curang dengan i, i make sure hidup dia tak tenteram macam sekarang heh :S

11 comments:

taz said...

suka la tengok u dengan syafi. bahagia je memanjang. macam mana ek korang jage hubungan korang. kalau i, time dekat je i sayang cinta ape semua tapi bila macam sekarang ni i dekat selangor dia dekat johor, perasaan i macam dah kurang. i memang fail la kalau long-distance relationship ni -_-

tapi i beruntung sebab dia pandai jaga hubungan kitorang sampai sekarang. kalau nak harapkan i, taktahu la. i nak jugak jadi macam u. :(

cikyuyu said...

salam,
rara budak comey!

pergh. nak buwekkkk dulu :P

sebelum mencarut panjang ,
wahhh. wahh!
tak taw nak commnet apa.
tp tp,

tip itu sudah di buat antaranya tapi kalau LELAKI pun sama gak macam 2?
nak wat mcm mana kan kan kan?

Mybe dia tengok PEREMPUAN 2 lebih lagi terbaik kot ,
tp cm ne ek? kalau LELAKI tuh ,dalam masa yang sama macam otak biul sket .

means, dengan kita wat mcm masalah jer, dengan perempuan LAIN!

"HAMPEH".. dengar jer cakap PEREMPUAN tuh , even kita dah story macam-macam pasal thats gurl.


T_______________________________T

mood : otak biul , SEDEY!!

wakakakkaka , sekarang uu sedang mengalami situasi itu.
Dalam masa sekarang jugak , uu nak ambik balik BF!
grrr..

Rara said...

Taz

dear, mana ada bahagia je. sometimes kitorang tak okay jugak. tapi settlekan dengan cara yang baik. tak nak bertekak tak tentu pasal T_____T even bergaduh, kena hormat each other. long distance relationship ni tak ada masalah if betul-betul sayang and trust tau. jangan cepat putus asa tau dear. u pun kena pertahankan hubungan u kalau tak habislah nanti dia bosan sebab dia sorang je yang pertahankan =____+

Liyanaa. said...

hoi best okay tips tp terasa yg selebet sbb i mmg selebet :((( huuuu

yunk ajar i mekap plis hihi ehem yang membebel tu nsib baik i kurang bebel sket hihi ceh podah padahal kalau dh bebel mmg x boleh stop dh hihi *sengih*

mesra dgn ahli keluarga pasangan* T________________________T i rasa mcm parent fwz tak suka i, mayb sbb i br jmpa sekali i dh fikir mcm tu. ee jahatnye :( huhu tp jeles dgn u sbb u boleh siap tido rumah syf lagi hihi

Rara said...

Liyanaa

ala mana ada u selebet. u comel kan. i suka tengok u dengan fwz. hee comel ;P i mana reti makeup. sikit-sikit tu bolehlah. and sekarang i nak kumpul duit nuffnang banyak-banyak and nak guna duit tu untuk beli makeup yey :D jangan terlampau kuat membebel tauu nanti fwz boring pulak T________T kalau membebel secara comel tak apa tauu.

ala u ni tabaik fikir negatif, baru jumpa sekali eh? cuba jumpa lagi and ikat family dia dengan masakan u. haa masakan u kan de best gituuu :))

Haneem said...

aisshh.
bab membebel tu mcm failed je. i rs i kuat kot membebel kat dia. tp yg pelik bila ats motor@kete je. if naek kete lg lah. myb sbb ktorg prnh accidnt n i asyk suruh dia hati-hati.

psl fmly tu enthlah. i xtau lah mcm mn nk rapat ngn dieorg. tu lg 1 failed kot. kakak2 n abg dia i dh pnh jmp tp mak ayah dia blm. i ni bab2 nak mesra ssh sikit lah. dah lah dia org tganu. xtau lah mcm mn nnt kalau jmp mak ayah dia.

T___T

Rara said...

Haneem

hihi kalau membebel untuk kebaikan kira okaylah. tapi jangan pulak masa dia tengah driving, haneem membebel dekat dia, kang accident lagi pulak kang. lelaki ni cepat panas hati kang dia bawak haneem drift baru tahu :P

anggap belum sampai masa, jangan putus asa tau. and cubalah tanya dia, bila nak bawak balik jumpa family dia =) tak salah if bertanya, cuma jangan mendesak je okay? :DD kalau tak dapat jumpa pun, if dia nak balik t'ganu jumpa family dia, haneem kirim lah barang-barang, macam makanan ke apa ke :))

Mieya said...

Yangg,mieya suka tau entry ni.
Suka sangat.
Thanks tau sbb buat entry ni sbb mieya boleh jadikan entry ni sbg rujukan pada masa akan datang.
Ececeh :)

Mieya tahu kelemahan diri mieya.
Mieya tak cantik,gemuk n yg penting mieya cpt sgt tersentap. =.=

Mieya jgk tahu dia takleh hidup tanpa mieya sbb mieya da pernah mintak clash dgn dia beberapa kali,but dia tetap taknak lepaskan mieya even mieya pernah diamkan & jauhkan diri drpd dia.
And fyi masa awal² couple dulu mieya pernah menduakan dia,tp dia tak kesah kena kongsi kasih sbb dia syg mieya.
But alhamdulillah sbb last² mieya dgn dia jugak.
Rasa cm bodoh gila sbb menduakan dia. T______T

Hari tu mieya pegi beraya dgn kawan² n sorang drpd kwn mieya make up kan mieya tau.
Sepatutnya lelaki suka kan perempuan pandai bergaya & make up semua tu.
Tapi zul,dia tak suka mieya make up semua sbb dia taknak mieya nmpk cantik dpn org lain kecuali dia.
Dia cakap dia cemburu bila lelaki lain tgk mieya.
kawan mieya pulak mcm pelik dgn perangai zul mcm tu.
Tp mieya tak kesah sgt sbb mieya tau die cemburu & cemburu tu tandanya syg.
Mieya tak kesah ape org nak ckp,yg penting mieya dgn zul happy.
Lgpun mieya nk hidup bahagia dgn zul,maybe dgn cara tu kitorang akan bahagia & tak gado,so mieya tak kesah lgsung.

Yg paling penting,hbgn dgn family pasangan tu kan.
Alhamdulillah,family zul okay dgn mieya.
Mak dia selalu belikan mieya barang mcm brooch,tudung n etc.
Kakak dia pulak selalu msg mieya.
Mieya terharu sgt dpt kenal family zul.
Hope sgt hubungan kitorang kekal smpi bila².

Mieya nk jugak bahagia & happy mcm kakrara.
Yg penting,nak hubungan mieya dgn zul smpi ke alam pertunangan & perkahwinan mcm kakrara dgn syf.
Forever tau dgn syf.
Btw,I LOVE YOU SO MUCH.

*mak aihh panjang gila comment.HAHA.

Rara said...

Mieya

mak aih, berpeluh ketiak baca comment mieya tapi suka baca sebab sweet macam candyfloss :P aww

tak cantik bukan benda penting eh. just kena jaga penampilan diri means bau kita, pakaian jangan sampai kedut seribu, selipar jangan macam nak pergi pasar, semua tu kena jaga tau :) bukan menjaga penampilan bermakna kena makeup sampai enam inci tebal, habis hilang jerawat semua tak nampak :D

ambil pengajaran dari apa yang pernah jadi. bila sesuatu benda dah jadi, please jangan ungkit lagi bila benda tu dah lama jadi. bila ingat benda tu, just jadikan pengajaran dalam hidup. and yakinkan diri, benda macam tu takkan berulang lagi tau?

hubungan kekeluargaan tu penting and mieya bertuah sebab keluarga mieya and zul masing2 okay kan? so jaga hubungan tu sampai bila2 pun even dah kahwin pun. ingat pesan kakrara ni ok? baik buruk kita, parents kita memang tahu, tapi kalau parents mertua tahu, burukkan? so kena jaga okay.

sayang mieya :-*

e l d y said...

x bleh over cemburu .. nanti dia kata kamu terlalu kecik hati .. boleh break kalo cam ni .. haha ..

sophie said...

suke n3 ny! tips terbaek..