Tuesday, November 17, 2009

Hospital kerajaan yang lalai



hello you guys. you guys semua sihat kan? jaga kesihatan tau. jangan jadi macam i T_________T semalam seharian dekat hospital sultanah aminah johor bahru. seriously macam benci. since i hilang kepercayaan dekat hospital kerajaan (sebab masa arwah abah i sakit, diaorang macam tak tahu nak buat apa), i rasa tak nak jejak dah hospital kerajaan. memanglah ajal maut di tangan Allah SWT, tapi kita sebagai manusia and doktor sebagai doktor, kenalah ikhtiar kan? tapi i tahu diri. manalah mampu nak pergi hospital swasta. setakat check tu bolehlah, if dah kena masuk wad, tak mampu nak bayar agaknya.

masa i pergi, i dengan mama kena tunggu almost 1 hour untuk masuk bilik doktor. 1 hour memang sekejap bagi orang sihat, tapi bagi orang sakit? kalau nak mati pun sempat sangat dah. dah lah tu, masuk jumpa doktor tak sampai seminit pun. adalah dalam 30 saat. doktor dah lah garang. suruh orang jalan cepat-cepat. dah lah tengah sakit. tak ada otak punya doktor. lepas tu i kena pergi buat urine test. tunggu result almost 1 hour lagi. sebenarnya urine test tu tak sampai 1 hour pun. 5 minit je. tapi nurse dah terbuang urine test i. macam tak ada otak, kan? LALAI! menyusahkan orang. i tengah sakit ni. boleh pulak kena tunggu berjam-jam dekat situ. kalau boleh baring tak apa. ini kena duduk dekat kerusi keras. hesh.

ambil urine test lagi sekali. nombor giliran 1096 - tak sampai lima minit pun dah kena panggil ambil result. result : weak positive (-____-")

masuk balik bilik doktor garang tu. dia kata badan i kurang air. mana tak nya, apa i makan, apa i minum, semua keluar balik. muntah-muntah macam orang tak ada kerja lain dah. doktor cakap macam ni dengan i;

"pergi bilik no.11. awak kena masuk air 2 botol. lepas tu kita check urine test sekali lagi. kalau still weak positive, baru kena tahan wad. sementara tu minum air 100 plus kalau awak tak nak kena tahan ward"

100 plus heh? dah lah benci bau air tu. nak telan apatah lagi. tapi mak mah pujuk and paksa, and mengenangkan tak nak masuk wad, telan jugak lah. kang kalau dah masuk wad, i memang tahu, bukan senang nak dapat keluar. i pernah merasa T______T





lepas dah masuk 2 botol air, and i pun dah minum bergantang-gantang air 100 plus, pergi buat urine test. nasib baik dah negative. kalau tak? hesh.

apapun, you guys doakan i sihat supaya boleh driving dengan selamat ke kl sabtu ni.

tolong jawab : menteri-menteri besar kerajaan, kalau sakit, diaorang masuk ke hospital KERAJAAN?

19 comments:

cik huda luna hussin yg xmo log in said...

alhamdulillah u dh ok..
risau i tau..


100 plus sedap la syg..

Rara said...

Huda

Kenapa tammo log in ni? =P Hei i lemah lagi tapi kena tunjuk kuat. Kalau tak, tak boleh drive nanti pergi KL. 100 plus tu memang i tak boleh. Ikut tekak masing² lah kan sayang. Tekak u sedap. I ni bau pun tak boleh. Apatah lagi telan. Semalam pun telan terpaksa sangat sambil tutup hidung =(

DuRiAn rUnTuH said...

semoga rara cepat sehat...nanti kene minumair byk,makan byk..

Rara said...

Durian

Hye dear. Drop comment dahhhhh! Selalu nampak dekat community nuffnang je =P Thankyou. And doktor memang ada pesan, i lemah sangat, kena makan and minum secukupnya. Tapi i ni malassssssssss sangat nak makan! =(

kenwooi said...

get well soon ya =)

kenwooi.com

Liyanaa. said...

syggg cpt la sehat :( sedih i tau tak.

:(

minum air kene bykk bykk tau. semoga u kuat tau yunk

Rara said...

Liyanaa

hihi doakan lah i ni sihat =P supaya i boleh berdriving dan bawak anak-anak mak ni semua pergi kenduri kahwin dan makan nasi minyak kah kah kah

thankyou yayang. hee. tammo sedih. i okay ni sayang =)

ღn0n0iღ said...

Memang pun tak semua doktor tu bagus. Haihh lah, patutnya kalau dah kerja macam tu kena lah bertimbang rasa. Geram betul lah..

Get well soon dear..

♥chentaMAYA™ said...

hope rara cepat semboh ye!~

Rara said...

Kak Noi

Haaaaaaaa kan kan? Dah jadi doktor, tugas dia menyelamatkan orang. And kenalah prihatin dekat orang yang sakit. Ini tak, macam cis je perangai. Grgrgrgrgr.

Thankyou Kak Noi =')

Rara said...

ChentaMAYA

Thankyou so much babe! And hope u pun sihat selalu tau =D

queenlyana said...

Rara... yang penting rara mesti sembuh betul-betul. Semoga cepat sembuh ye sayang...!

ellenyna said...

fuh, selamat you da okay syg !

ellenyna said...

lepas ni jga diri rara baik2 okay. :)

a d r e y n i e e l i s y a said...

yunk...i doakan u cepat sembuh ya..

Rara said...

Ellenyna

Thankyou Nyna! =P Iloveyoubabe!

Adreynieelisya

Amboiiiiiiii panjangnya nama =9 Berbelit lidah i baca! Thankyou doakan and i pun doakan kesihatan u juga.

syro said...

yup3 .
i twu hospital krajaan mmg careless .
i pon pene praktikal kt hospital sultanah aminah tue .
mmg bad keadaan dea .
mgkin doc pon penat , sbb tu jd cm tu .

:)
alhmdullilah , u da sehat .

Noorlaila Mohamed Nor said...

rara rara rara
take care tau
jauh tu jb ke kl
harap semua okeh

jawapan untuk soalan last
mestila takkkkk
kan?

Haneem said...

aduhh rara,
takutnya tgk jarum kt tgn u tu.
i plk yg rasa sakit.

get well soon rara.
nnt xdpt nk bersuka-ria kat KL pulak

=)