Wednesday, November 11, 2009

Maxis ft. Celcom broadband



straight to the point.

lately ni, i selalu blogwalking and tengok orang update pasal broadband. dalam dilemma antara nak pilih maxis broadband atau celcom broadband. i must admit, i pun pernah ada dalam situasi dilemma macam tu dua puluh bulan yang lepas. and mula-mula i pilih menggunakan maxis broadband sebab masa daftar cuma bayar rm100 so i kira itu murah. i pakai maxis broadband dalam tujuh bulan agaknya. and lepas tu i terus stop subscribe maxis broadband. service dia bukan tak bagus tapi langsung tak bagus. tapi kena ingat, itu semua disebabkan area tempat tinggal i.

broadband bergantung kepada coverage tempat yang you guys nak online tu. and macam yang kita tahu, maxis ni coverage dia tak meluas. baru masuk kawasan pedalaman sikit, terus tak ada coverage. memang susah lah bagi orang yang macam i, gilakan blogging dan internet ni bila tak boleh nak access banyak website.

and lepas tu i pindah jb T_______________T (buat muka annoying sebab i belum sebati lagi dengan jb yang i rasakan terkongkong ini)

i still pakai maxis broadband masa baru-baru pindah tapi tak boleh jadi sebab coverage sangat susah nak dapat. rasanya kalau download stylophonic memang dua hari lepas tu baru siap. hek. terbantut nak buat breakdance. hihi. i bertukar kepada celcom broadband since i noticed cawangan celcom ada dekat area rumah i and and i telah terhasut dengan perempuan comel ini untuk menggunakan celcom broadband :P



permulaan bayar memang sakit. i dah tak ingat berapa. tapi setiap bulan pun sakit jugak rm129/month. i ambil package yang 18 months contract tu. after 18 months (insyaAllah habis bulan march tahun depan) i cuma perlu bayar rm98/month. and memang ada masalah jugak lah tapi nak dibandingkan dengan maxis broadband, i rasa celcom lebih terbaik. sebab coverage meluas. i bawak broadband pergi kawasan pedalaman yang dekat dengan tepi laut pun still dapat hsdpa network.

so i rasa you guys yang dalam dilemma tu bolehlah buat keputusan yang memberangsangkan. heh.

"kenapa you tak guna streamyx, rara?"

i dah berhadapan dengan soalan ni terlalu banyak kali. hihi. biarlah i jawab kenapa dekat sini. i memilih untuk tidak subscribe dengan streamyx disebabkan before i pakai maxis broadband, i dah pun memakai streamyx. heh. i tak jakun pun bila orang kata streamyx platform internet yang stabil. sebab i dah rasa. streamyx memang stabil. tapi, once dia buat perangai, sakit. langsung tak boleh connect. bukan sekali, bukan dua kali, banyak kali. buat perangai bukan sehari dua tapi seminggu dua. heh. tapi sekarang i juga tengah berkira-kira nak subscribe streamyx balik bila adik i dah beli komputer untuk diri sendiri (-__-")

5 comments:

♥miszluna™ said...

kdg2 celcom pon teruk gak kn..

kt umah i pkai streamyx + pc xp..
mmg ok..

huhu..
pkai p1 la rara

Rara said...

Huda

hihi. kadang² jelah celcom prob. so far dekat area rumah i ni okay lah cuma sometimes kalau coverage memang tengah teruk, dia akan teruk lah hee :P

streamyx and pc xp heh? nanti adik i beli pc i nak suruh dia pakai xp je stabil sikit +_____+

p1? hihi. nak jugak pakai. tapi ada orang kata p1 pun tak berapa stabil :(

adora|BELLE said...

i igt lagi titik permulaan kite kenal.
haha bunyik geli macam bercinta.
mase tu u tnye i bagus tak pakai celcom ni bla bla bla i siap print screen lagi pejadah celcom tu punye interface.
ingat tak? ingat takkkkk?
tak ingat? sedih ah cmni.
T____T

Rara said...

Yasmine

hihi yayangggg comelnya u imbas kembali detik perkenalan kitaaaaaa! =P hahahahahaha i rasa terharu.

i ingat, seriously i ingat. masa tu dekat blog u ada gambar u tengah macam baring gitu auch :') i ingat u print screen and bagi interface dia and i ingat sangat u kata celcom bagus. no regret, celcom memang best :D hihi. sayang u yasmine!

Liyanaa. said...

hoi bila nak pkai p1? T_______T tunggu march thn dpn ke yunk?