Wednesday, January 20, 2010

Tips : Panduan memilih bra/coli



ala tak payahlah nak hipokrit sangat sampai cakap i ni entahapahapa buat entri macam ni. rasanya benda macamni sesuailah nak share kan. rasanya lagi, info macam ni penting jugak. nak elakkan sakit entahapahapa nanti kan. yelah sekarang ni macam-macam penyakit je yang suka sangat nak datang tanpa minta izin T_______T

jom cekidaut camana nak pilih coli cara betul. hahaha kelakar betul pilih bahasa 'coli' ni. selalu cakap 'bra' je. lol. jomlah jomlah gantikan 'coli' kepada 'bra'. pfft.

  1. jam ni, (bahasa orang johor yang bermaksud; sekarang ni) ada macam-macam jenis bra dekat pasaran. tak kiralah jusco ke, giant ke, carefour ke, tesco ke, hahahaha. asalkan tempat jual bra lah. kalau boleh, biarlah budget lebih sikit, pilih yang berkualiti melalui jahitan. jenama pun penting jugak. nak pakai triump memanglah selesa.
  2. kenali bentuk dan ukuran payudara. kalau jenis besar tu, pilihlah bra yang sesuai. jangan pulak pilih yang kecik-kecik. nanti kang macam tak pakai bra pulak. (tetiba masa i taip entri ni, kepala i tengok ke luar tingkap. manalah pulak pakcik posmen ni parcel i belum sampai lagi ni HAHAHA)
  3. kalau payudara saiz kecik, samalah jugak kan. pilih bra yang dapat menampung sekaligus memberi kesan lebih penuh. pilih bra yang berbesi dan span, mesti selesa lah T____T
  4. pilih dan kenakan bra sesuai dengan situasi. janganlah mengenakan bra seksi yang hanya bertisu kalau nak berjogging, nanti kang tak membentuk pulak payudara habis layu pulak nanti. pfft.
  5. bersihkan bra dengan baik. ini penting tahu? jangan cuci bra dengan washing machine hoiii. cucilah dengan tangan. bra tak rosak. yelah kalau beli triump, dahlah mahal, masuk washing machine habis rosak, melayang lah RM60-RM80 eh kadang ada yang cecah RM400 satuuu. cuci tu takpayah guna detergen lah, guna sabun biasa je.
  6. cara mengenakan bra yang betul bukan dengan cara mengaitkan bahagian hadapan kemudian diputar ke belakang (walaupun cara ini sangat selesa dan biasa dilakukan). cara macam tu boleh buat payudara tak selesa tahu? cara yang betul dengan menangkupkan coli dari depan, kemudian mengancingkan kait pada posisi belakang. berbelit lah sikit tangan tapi seeloknya ikutlah macam tu.
  7. jam ni, (sekali lagi) mana boleh nak test-test bra sebelum beli. yelah takut jugak kang test tetiba ada kurap ke apa, bahaya lah hoi. make sure tahu size tauuu.
girlssssss, kena ingat. benda macamni penting tau. kena praktikkan selalu. tak boleh ambil mudah. kang dah kena kanser lah apa lah baru nak buat, susahlah kan. harap penyakit-penyakit ni dapatlah dijauhkan. nak jauhkan, kenalah elakkan :P

info ini khas oleh triump dan jelita

* sehingga entri ini habis ditaip dan dipublish pun parcel i belum sampai. cepat sikit boleh tak? gahhh.

** eh jangan nak memandai. parcel i maksudkan bukan 'bra' ye. parcel untuk crafting felt. cis.

23 comments:

ariff said...

ingatkan dapat advertorial td

ery said...

cam tak de kena mengena ngan sayep jek.. heheh

juanghidup said...

tips untuk pilih sluar dlm ada x?

Mieya said...

Hoii comelnyaaaaaa tajuk entry HAHAHA.
Pasal yang belit² tangan tu tapi kalau tangan tak sampai mcm mana?
Boleh suruh org lain tolong pakaikan takk? :P

Ceh ayat layu tu sgt tak boleh blah macam bunga WAKAKA

eiy_Da said...

bagus2..u wat entry ni..ramai yg msh xtau cr yg betul beli pakai n cuci bra..heh..i salu gn mesin bsh tau..n cepat jek rosak..hehe..skang nk kn gn tgn....tp salu mls..hehe

Rara said...

Mieya

Haha comel kan? Sebelum publish, pergi tanya mama and syafi dulu. Dua-dua kata bolehhhh. Very the open minded ;p hahahahaha

meh lah kalau nak kakrara tolong pakaikan. lagi sukaaaaa T___T

eh eppp tammo nakal mieyaaaa. HAHAHA layuuuuuu

Rara said...

Eiyda

Aah ramai tak tahu and pergi pakai cara yang salah tu. Tak elok sebenarnya kan. Haa lepas ni kena guna tangan tau. Rajinlah sikit ehh ;) Dah ada suami nanti, suruh suami lah yang cucikan kah kah kah kah =D

♥HudaLuna™ said...

ok nenek

moyang malu nk komen

hhahahah

waaaaaaa

malu nye~~~

Rara said...

Moyang Huda Generasi Ketujuh

Alaaa kenapa malu HAHAHAHA. Okaylah finee tahulah moyang pakai bra cap downtown Cheras eh ke tak pakai ni? Katapun moyang kannnnnnn :P Kain batik sudahhhhh. Hahahahaha

Sendra said...

lelaki baca takpe kan??

shakirah samsudin said...

felttttt~ :p

♥HudaLuna™ said...

ala

moyang tak pakai

senang moyang laki nenek nk serang terus

hahahha

opss!


ok moyang malu blk

ini blog wirdah said...

tips berguna ntk kaum hawa dan unutk kaum adam jugak kan.boleyh? :)

deena awanis said...

penting woooo!!
tips yang saanggaaattt berguna dulu, kini dan selamanye..

Rara said...

Huda

laki moyang? ehem terus tahu siapa KAH KAH KAH okaylah fine lah moyang T_______T asyik malu je hahahahha

posmen takda hari ni T____T esok jelah item sampai agaknya. kalau tak, esok nenek mengamuk dekat post office bawak tongkat sakti haaaa.

Rara said...

Wirdah

Eh boleh ke? Diaorang takyah tahu pon tak apa kot. Whahahahaha

Rara said...

Deena

weewittt thankyou Deena <3

mysara newrie said...

hoho. terbaeklah!! haha. sgt2 berguna utk kiter2 jer. haha

Liyanaa. said...

HAHAHAHAHHHAHAHAA

i selalu teringin nak pakai bra saiz kecik yang cup half tu memang tak payah berangan sbb full pon mcm half KAH KAH KAH

okay bukan i yang taip ayat diatas T___________________________T

Rara said...

Yiyin

Haaaaaaa habislah kalau bukan u yang taip habis siapa niii? fuad ke hoiiii? HAHAHAHHAHAHA ;P

eh okay i pon sama selalu beli yang full tapi macam half censored habis HAHAHAHAHHAAH buat noktah sekarang cepat. sekarang jugak.

baiklah

.

amoi said...

cara mengenakan bra yang betul bukan dengan cara mengaitkan bahagian hadapan kemudian diputar ke belakang (walaupun cara ini sangat selesa dan biasa dilakukan).

ada org ke pakai bra cara mcm tu? \==/

Rara said...

Amoi

adalahhhhhh. serius adaaaa. ramai pulak tu. dulu masa college kan, semua member aku stok pakai bra macamtu lah. aku je lain T___T haha. pakai bra dah ah depan aku wkakkakaka

eisyaaaa said...

I pasal bra/coli, I mmg sensitive :(( I ta boleh yg ketat, nnti ade alergic :(( jadi gatal2. kne yg btol2 ngam. susa btol. n I kne tuka ari ari, mcm kwn I dea tuka bila dia bpeluh2 bru dea tuka, tapi I ta bole :((